100 yıllık gizem denizin 600 metre derinliğinde son buldu… Dev canlı ilk kez görüntülendi

Güney Atlantik Okyanusu’nda Sıra Dışı Keşif: Dev Mürekkep Balığının Yavrusu Görüntülendi

Deniz bilimleri enstitüsü tarafından gerçekleştirilen araştırmada, Güney Atlantik Okyanusu’nda bulunan Güney Sandwich Adaları açıklarında, sadece 30 santimetre boyunda olan bir dev mürekkep balığı yavrusu keşfedildi. Enstitünün Falkor adlı gemisiyle yapılan araştırmada, yüzeyin 600 metre derinliğinde bulunan bu nadir canlı, uzaktan kumandalı araç SuBastian tarafından kameralara kaydedildi.

Yarı saydam gövdesiyle dikkat çeken bu canlı, okyanusun en gizemli türlerinden biri olarak kabul ediliyor. Auckland Teknoloji Üniversitesi’nden Dr. Kat Bolstad, yavru dev mürekkep balığının görüntülerinin keşfinin heyecan verici olduğunu belirterek, insanların daha önce bu canlıların varlığından haberdar olmadığını düşünmenin büyük bir alçakgönüllülük gerektirdiğine dikkat çekti.

Dev mürekkep balıklarının yaşam döngüsü hakkında hala çok az bilgiye sahip olunduğu biliniyor. Balina ve deniz kuşlarının mide içeriklerinde kalıntılarına rastlanan bu canlılar, derin denizde gözlemlenmesi oldukça nadir bir fırsat oluşturuyor. Bilim insanları, bu keşif sayesinde dev mürekkep balıklarının yedi metreye kadar büyüyebildiğini ve 500 kilograma kadar ağırlığa sahip olabildiklerini belirtiyor. Yavruların zamanla şeffaf görünümlerini kaybederek kırmızımsı bir renge büründüğü biliniyor.

Aynı araştırma gezisi sırasında bir başka nadir canlı türü olan buzul cam kalamarının da doğal ortamında görüntülendiği açıklandı. Dr. Bolstad ve Dr. Aaron Evans, dev mürekkep balığı ve buzul cam kalamarı yavrularının benzer yönlerine dikkat çekerek, bu türlerin şeffaf gövdeleri ve uzun dokunaçlarıyla önemli bir benzerlik taşıdığını belirtiyor. Ancak buzul cam kalamarında, sekiz kolun ortasında kancalar bulunmadığını da vurguluyorlar.

Related Posts

Araştırmacılar, insanların “iç sesini” duymayı başardı

Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar, insanların “iç konuşmalarını” çözmeyi başardı.

10.000 metreden düştü ama ölmedi: Bilinmeyenlerle dolu bir kurtuluş hikayesi

1972’de 10 bin metreden düşen bir uçakta kurtulan tek kişi olan Vesna Vulović, Guinness kayıtlarına geçti. Ancak kazanın nedeni ve kurtuluşunun gizemi, aradan geçen yıllara rağmen halen çözülebilmiş değil.

Otomotiv devi 2023-2025 model 103 bin aracını geri çağırdı

Otomotiv sektörünün önde gelen markalarından Ford, 103 bin aracını ABD’de geri aks cıvatası nedeniyle geri çağırdı.

Apple’ın daha akıllı Siri’si bahara ertelendi: İşte yeni özellikler

Apple, uygulama içi karmaşık görevleri yerine getirecek yenilenmiş Siri’yi baharda piyasaya sürecek. İşte App Intents özelliği, test edilen uygulamalar ve gecikmenin sebepleri.

Amazon’dan Wondery hakkında ilk açıklama geldi

Amerikan teknoloji devi Amazon’un, 2020 sonunda satın aldığı Wondery podcast stüdyosunu kapatacağına dair çıkan haberler şirket tarafından yalanlandı. Bloomberg’in geçtiğimiz günlerde yayımladığı bir haberde, Amazon’un Wondery’yi kapatma kararı …

Uzaya ilk defa bir kuantum bilgisayar gönderildi

Astronotların emrinde artık bir kuantum bilgisayar mı olacak? Uluslararası bir ekip, insanlık tarihinde ilk kez bir kuantum bilgisayarı uzaya fırlattı.