Ankara’da ilk kez tespit edildi: 439 gizemli nokta gün yüzüne çıktı

2023’de UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Gordion Antik Kenti’nde, Türkiye Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi’nin 2024’te yaptığı çağrı ve gönüllü katılımcıların katkısıyla ‘Gordion Bölgesi Dijital İkiz Projesi’ başlatıldı.

Projenin tasarım ve dijital uygulamalarını yürüten Hacettepe Üniversitesi Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Doğruluk, ABD’deki Penn Üniversitesi’nin önceki çalışmalarında, bölgede daha fazla mezar höyüğü olabileceğinin belirtilmesi üzerine kapsamlı bir araştırma yaptı.

Frigya’nın başkenti olan bölgeden yüksek çözünürlüklü kameraya sahip insansız hava araçlarıyla fotogrametrik görüntü alan Dr. Doğruluk, bu alan için sayısal yüzey modeli üretti.

Bu model üzerinden 3 farklı çalışma yürüten Dr. Doğruluk, mekansal analizler ile potansiyel mezar höyüğü belirleme, son 5 yılda mezar höyüğündeki değişim analizleri ile müze ve Gordion Midas mezar höyüğü içinde barındıran bir sanal tur oluşturdu. Dr. Doğruluk, 2200 hektarlık alanda yapılan çalışmalar sonucunda, tescilli 86 tane mezar höyüğüne ek olarak 439 potansiyel tümülüs belirledi.

“Kültürel miras gelecek kuşaklara aktarılmalı”

Harita Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi 10’uncu Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Kaya, Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası listesine girmesiyle birlikte çok heyecanlandıklarını ifade ederek, “Biz bu çalışmayı tamamen gönüllülük esası üzerine yürüttük. Özellikle meslektaşlarımızın katkıları, firmalarımızın ve Polatlı’daki meslek bürolarının katkısıyla ve öğrencilerimizle birlikte ilk çalışmaları yürüttük. Tabii bu çalışmanın başında Hacettepe Üniversitesi’nden Dr. Mehmet Doğruluk hocamız vardı. Hocamızın başkanlığında şubemizin de katkılarıyla birlikte bu çalışmanın ne kadar değerli olduğunu anladık. Çünkü kültürel miras belgelenmesinin haricinde korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasıyla da önemli” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir