Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, yüzde 86 oyla yeniden seçildi

Belarus Halkı, Devlet Başkanlığı Seçimlerinde Lukaşenko’yu Tercih Etti

Belarus Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Igor Karpenko’nun açıklamalarına göre, oy kullanan seçmenlerin yüzde 86,82’si mevcut Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’yu tercih etti.

Belarus Liberal Demokratik Partisi lideri Oleg Gaydukeviç yüzde 2,02, Komünist Partisi Merkez Komitesi Birinci Sekreteri Sergey Sirankov yüzde 3,21, eski milletvekili Anna Kanapatskaya yüzde 1,86 ve Cumhuriyetçi Adalet ve Emek Partisi lideri Aleksandr Hijnyak yüzde 1,74 oy aldı. Seçmenlerin yüzde 3,6’sı ise herhangi bir adaya oy vermedi. Seçimlere katılım oranı ise yaklaşık yüzde 85,7 olarak açıklandı.

Olayların Gelişimi

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, pazar günü oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada protesto beklemediğini belirtmişti.

Ülkede 9 Ağustos 2020’de gerçekleşen bir önceki devlet başkanlığı seçimlerinde Lukaşenko altıncı dönem için seçilmiş ve resmi sonuçlara göre yüzde 80 oy almıştı. Lukaşenko’nun en yakın rakibi Svetlana Tikhanovskaya ise yüzde 10 oy almıştı. Seçimin ardından muhalifler, Tikhanovskaya’nın oylarının çalındığını iddia etmiş ve ülkede uzun süren protesto gösterileri yaşanmıştı.

(İHA)

Related Posts

Ömer Çelik’ten Erdoğan’ın ‘tarihi konuşması’ öncesi davet…

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarın sabah saat 10.00’da açıklamada bulunacağını belirterek, “Tüm vatandaşlarımızı yarın sabah konuşmayı dinlemeye davet ediyoruz” dedi.

Bakan Fidan’dan dikkat çeken KCK vurgusu: ‘Teyakkuzda kalmaya devam edeceğiz’

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan,  PKK’lı bir grup teröristin silah bırakmasın ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Perinçek’ten silahların yakılmasına itiraz: O silahlar da silahları bırakanlar da Türkiye’ye gerekli; silah arkadaşı olacağımız sürece giriyoruz

Perinçek’ten silahların yakılmasına itiraz: O silahlar da silahları bırakanlar da Türkiye’ye gerekli; silah arkadaşı olacağımız sürece giriyoruz

1 milyon TL’lik kuyumcu soygunu: Gürcistan’a kaçarken yakalandılar

Sivas’ın Suşehri ilçesinde bir kuyumcudan yaklaşık 1 milyon TL değerinde ziynet eşyası çalan 3 Gürcistan uyruklu şüpheli, Sarp Sınır Kapısı’ndan çıkış yapamadan yakalandı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

AKP’li belediye başkanına cinsel saldırıdan hapis! 27 yaşındaki kadına kabus olmuş

CHP’li belediyelere düzenlenen yeni operasyonlarla belediye başkanları tutuklanmaya devam ederken yerel seçimlerde AKP’den Ordu Mesudiye Belediye Başkanı Cengiz Koçyiğit’in, cinsel saldırı suçundan yargılandığı davada karar çıktı.

Rusya’da iflas eden, işçi kampına gönderilecek

Rusya, savaşın yol açtığı iş gücü açığını kapatmak için hafif suçlardan hüküm giyen binlerce kişiyi işçi kamplarına gönderecek. Yeni yasayla reşit olmayanlara sigara satan ya da iflas edenler dahi ıslah merkezlerinde yıllarca çalıştırılabilecek.