Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin En Büyük Kızı Olmanın Zorlukları

Ailenin en büyük kızı olmanın bazı zorlukları vardır. Ancak, bu sendromla başa çıkmak mümkündür, özellikle kendi çocuğunuz varsa dikkat etmek önemlidir.

Ablalık sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, yeni bir kardeşin doğmasıyla daha fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaştıkları durumu ifade eder. Bu sendrom, psikolojik bir rahatsızlık olmamakla birlikte kişilik üzerinde etkileri olabilir.

Evdeki Büyük Kızın Yükü

Birçok toplumda, abla, aile üyeleriyle ilgilenme, ev işlerine yardım etme ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da onun çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine neden olabilir. O yüzden, kardeşler arasında ablayı “küçük annem” olarak tanıyanlar da olabilir.

Psikolojide Kardeş Sıralamasının Önemi

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler, ilk doğan çocukların liderlik özelliklerine ve güçlü sorumluluk duygusuna sahip olduğunu belirtir. Ancak, bu durum ablanın baskı altında hissetmesine neden olabilir. Kültürel olarak, genellikle kız çocuklarından daha fazla ev işleri ve bakım görevleri beklenir.

Ablalık sendromu genellikle yetişkinlik döneminde ortaya çıkar ve geçmişteki aşırı sorumluluklar bireyi olumsuz etkiler. Ablaların bu durumu yaşadığını gösteren belirtiler şunlardır:

  • Sürekli sorumluluk hissi: Ablalar başkalarının ihtiyaçlarına odaklanarak duygusal açıdan zorlanabilirler.
  • Kontrol isteği: Her şeyin düzenli olmasını sağlama ve kontrol etme isteği.
  • Yaşıt ilişkilerinde zorluklar: Eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanma.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk ve baskının yarattığı huzursuzluk hissi.
  • Diğerlerini memnun etme arzusu: Aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı ve stres: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk hissi kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar depresyona yol açabilir.

Related Posts

Ömer Çelik’ten Erdoğan’ın ‘tarihi konuşması’ öncesi davet…

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarın sabah saat 10.00’da açıklamada bulunacağını belirterek, “Tüm vatandaşlarımızı yarın sabah konuşmayı dinlemeye davet ediyoruz” dedi.

Bakan Fidan’dan dikkat çeken KCK vurgusu: ‘Teyakkuzda kalmaya devam edeceğiz’

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan,  PKK’lı bir grup teröristin silah bırakmasın ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Perinçek’ten silahların yakılmasına itiraz: O silahlar da silahları bırakanlar da Türkiye’ye gerekli; silah arkadaşı olacağımız sürece giriyoruz

Perinçek’ten silahların yakılmasına itiraz: O silahlar da silahları bırakanlar da Türkiye’ye gerekli; silah arkadaşı olacağımız sürece giriyoruz

1 milyon TL’lik kuyumcu soygunu: Gürcistan’a kaçarken yakalandılar

Sivas’ın Suşehri ilçesinde bir kuyumcudan yaklaşık 1 milyon TL değerinde ziynet eşyası çalan 3 Gürcistan uyruklu şüpheli, Sarp Sınır Kapısı’ndan çıkış yapamadan yakalandı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

AKP’li belediye başkanına cinsel saldırıdan hapis! 27 yaşındaki kadına kabus olmuş

CHP’li belediyelere düzenlenen yeni operasyonlarla belediye başkanları tutuklanmaya devam ederken yerel seçimlerde AKP’den Ordu Mesudiye Belediye Başkanı Cengiz Koçyiğit’in, cinsel saldırı suçundan yargılandığı davada karar çıktı.

Rusya’da iflas eden, işçi kampına gönderilecek

Rusya, savaşın yol açtığı iş gücü açığını kapatmak için hafif suçlardan hüküm giyen binlerce kişiyi işçi kamplarına gönderecek. Yeni yasayla reşit olmayanlara sigara satan ya da iflas edenler dahi ıslah merkezlerinde yıllarca çalıştırılabilecek.