KDK’dan Sağlık Bakanlığı’na Tavsiye: Çocuklar İçin Randevu Kısıtlaması Gözden Geçirilsin

KAMU Denetçiliği Kurumu (KDK), İzmir’de randevu alarak hastaneye götürdükleri çocuğunun kimliği yanında olmadığı için muayene ettiremeyen ve muayeneye giremediği için aynı branştan 15 gün randevu alamayan babanın başvurusunu incelemeye aldı. KDK, çocuğun üstün yararı gözetilerek Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki (MHRS) 15 gün randevu kısıtlaması uygulanmasının istisnai durumlar bakımından çocuklar için yeniden gözden geçirilmesi yönünde Sağlık Bakanlığına ‘tavsiye kararı’ gönderdi.

İzmir’de çocuğunu muayene ettirmek amacıyla randevu alarak hastaneye götüren baba, çocuğunun kimliği yanında olmadığı için muayene işlemi gerçekleştirilemedi. Randevuya girmedikleri için aynı branştan 15 gün süreyle randevu alamayan baba, çocukların sağlığa erişiminde işlemlerin kolaylaştırılması talebiyle KDK’ya başvurdu. Başvuruyu inceleyen KDK, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen uygulamanın, çocuğun kimlik kartının unutulması sebebiyle randevuya alınmaması gibi istisnai durumlarda çocuğun sağlık hizmetlerine erişiminin kısıtlanması sonucunu doğurmaması için yeniden gözden geçirilmesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu. KDK, MHRS’deki 15 gün randevu kısıtlaması uygulanmasının randevu alıp gelmeyen vatandaşların randevu sadakatsizliği nedeniyle boş kalan kapasitenin hizmet bekleyen diğer hastalara kullanılabilmesi için uygulandığı ifade edildiğini ancak; söz konusu uygulamanın çocuklar bakımından ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini, bahsi geçen uygulama sebebiyle çocuğun sağlık hizmetine erişimi ve sağlık hakkının korunması açısından olumsuz sonuçlar ortaya çıkabileceğini belirtti.

GEREKLİ DÜZENLEME YAPILACAK

KDK, çocuğun sağlık hakkının korunması adına ve çocuğun üstün yararı gereği, randevu hakkının kaybedilmemesi veya kolaylaştırıcı istisnai düzenlemelerinin yapılması gerektiğini vurguladı. Yaptığı incelemeler sonucunda KDK, çocuğun üstün yararı gözetilerek MHRS’deki 15 gün randevu kısıtlaması uygulanmasının istisnai durumlar bakımından çocuklar için yeniden gözden geçirilmesi yönünde Sağlık Bakanlığı’na ‘tavsiye kararı’ gönderdi. KDK’nın kararı üzerine Sağlık Bakanlığı; yapılan değerlendirmeler sonucunda randevusuna gelmeyen 18 yaş altı hastaların 15 günlük randevu kısıtlamasından muaf tutulmasının uygun görüldüğünü ve gerekli teknik düzenlemelerin yapılacağını bildirdi.

Related Posts

Akılalmaz ceza indirimi: ‘Geleceği etkilenmesin’

Bursa’daki olay, 31 Ağustos 2023’te Osmangazi’de meydana geldi. Otomobille seyir halinde olan Leyla-Hakkı Koca çifti arasında tartışma çıktı.

Saniye saniye kaydedildi: Skuter otomobile çarptı

Beylikdüzü’nde skuterla ilerleyen bir kişi, aynı anlarda U dönüşünün yasak olduğu yerden dönmeye çalışan otomobile çarptı. Şans eseri yaralanan kimsenin olmadığı kaza güvenlik kamerasına yansıdı.

Samsun’da yangında mahsur kalan kişinin imdadına ekipler yetişti

Samsun’da bir evde çıkan yangında mahsur kalan kişi, kurtarıldı.

Ahmet Davutoğlu’ndan CHP’li belediyelere düzenlenen yeni dalga operasyonlarına tepki: Gelecek nesilleriniz için korkun!

Ahmet Davutoğlu’ndan CHP’li belediyelere düzenlenen yeni dalga operasyonlarına tepki: Gelecek nesilleriniz için korkun!

İspanya ordusundan Akdeniz hamlesi: BAM Furor gemisi konuşlandırıldı

İspanya Silahlı Kuvvetleri, Akdeniz’deki egemenliğini korumak adına yeni bir adım attı. İspanya Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Deniz Operasyon Komutanlığı, Buque de Accion Maritima (BAM) sınıfı Furor gemisini Velez de la Gomera Kayalığı yakınlarına …

CHP İzmir İl Başkanı Aslanoğlu’nun ifadesi ortaya çıktı: ‘Gökçek dedikodu yapıyor!’

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni hedef alan mali soruşturmada, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun ifadesi ortaya çıktı. Soruşturmada, Karşıyaka Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı’nda İZBETON A.Ş. ile kooperatifler arasında imzalanan bazı sözleşmelerde yapılan suçlamalara cevap veren Aslanoğlu, kooperatif konusu üzerine 3 kere yargılandığını ve beraat ettiğini söyledi.