“Göz sağlığını tehdit eden sahte güneş gözlükleri katarakt nedeni”

“`html

Güneş Gözlükleri: Sağlığınızı Korumanın Yolu

Yaz mevsiminde sıklıkla tercih edilen güneş gözlükleri, sadece bir stil aksesuvarı değil, aynı zamanda göz sağlığının korunmasında kritik bir rol oynuyor. Ancak, piyasada bulunabilen sahte gözlükler, ciddi sağlık tehlikeleri oluşturabiliyor. 1’inci Bölge İstanbul Optisyen-Gözlükçüler Odası Başkanı Ayhan Demircan, “Sahte güneş gözlükleri bu kadar yaygın hale geldiyse, risk almamanız gerekir. Bu zararlı gözlükler erken yaşta katarakt gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.” dedi.

UV Işınlarından Koruma Önemi

Güneş gözlükleri, gözleri zararlı ultraviyole (UV) ışınlarından koruyarak sağlığınızı güvende tutar. Ancak sahte ürünler, bu korumayı sağlamaktan çok, göz sağlığını tehdit ediyor. Uzmanlar, özellikle UV ışınlarını filtreleme özelliği bulunmayan sahte gözlüklerin, başta katarakt olmak üzere, birçok göz hastalığına sebep olabileceği konusunu vurguluyor.

“Ultraviyole Işınlarını Filtreleyip Filtrelemediğine Dikkat Edin”

Sahte güneş gözlüklerinin sadece laboratuar ortamında tespit edilebileceğine dikkat çeken Optisyen Turgut Çakar, “Ancak orijinal olup olmadığını öğrenmek için optisyenlik müesseselerinden destek alabilirsiniz. Burada asıl mesele camların ultraviyole ışınlarını ne kadar etkili bir şekilde filtrelediği.” şeklinde açıklamada bulundu.

Çakar, kaliteli ürünlerin farklı markalarda ve fiyat aralıklarında bulunabileceğini belirtti ve devam etti: “Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTUB) kayıtlı ürünler kullanmalısınız. Gözdeki iris bölgesi, ışık koşullarında bir perde gibi işlev görür. Sahte gözlükler, bu mekanizmayı bozar ve gözün gereğinden fazla açılmasına neden olur. Sonuç olarak, katarakt ve diğer göz sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.”

Gözlük Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çakar, tüketicilerin, kayıtlı ve denetimli optik mağazalardan alışveriş yapmaları gerektiğini ifade etti: “Ürünler, Sağlık Bakanlığı tarafından denetim altındadır. Güneş gözlükleri, kişisel koruyucu donanım olarak değerlendirildiğinden, Ticaret Bakanlığı tarafından kontrol edilir. Optisyen dükkanları yıllık olarak bakanlık tarafından denetlenmek zorundadır.” dedi.

“Fiyat, Kalitenin Göstergesi Değil”

Çakar, internet üzerinden güneş gözlüğü almanın risklerine dikkat çekti: “Fiyat, sağlık açısından en önemli faktör değildir. Kaliteli bir ürünü uygun fiyatla bulmanız mümkün olabilir. Ancak sorun, takipsiz ürün almaktadır.”

Demircan: Talep, Arzı Doğuruyor

Demircan, sahte gözlüklerin moda haline geldiğini belirtirken, “Arz ve talep ilişkisi burada devreye giriyor. Sahte ürünler kaçak yollarla piyasaya sürülüyor. Bunun önüne geçmek için resmi controlden geçmeleri gerekiyor. Sağlık Bakanlığı denetiminden geçen optisyenlerden alışveriş yapmak en güvenli yoldur.” şeklinde uyarıda bulundu.

Demircan, tüketicilerin güvenilirlik arayışında olduğuna dikkat çekerek, “Sosyal medya ya da diğer medya kaynakları üzerinden gördükleri ürünlere yöneliyorlar. Ancak sağlıklarını riske atmamaları için ruhsatlı optisyenlik müesseselerinden alışveriş yapmalarını öneriyorum.” ifadelerini kullandı.

“İnternet Alışverişinde Riski Azaltmak”

Demircan, internetten alınan gözlüklerin kalite kontrolünün yapılamadığına dikkat çekerek, “Aldığınız ürünün orijinal olup olmadığını anlamanız zor. Bu durumlardan kaynaklanabilecek sağlık sorunları, toplum sağlığı açısından büyük sorunlar oluşturabiliyor.” dedi.

Bilinci artırmanın önemini vurgulayan Demircan, “Vatandaşların sağlıklarını riske atmadan, Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenen müesseselerden alışveriş yapmaları gerekiyor.” dedi.

Demircan, ayrıca mavi ışık koruma özelliği bulunan camların internetten alınması konusunda da uyarıda bulundu: “Bu tür camların da laboratuvar testleri ile onaylanması gerekir. Sağlığınızı korumak için reliable optik müesseselerden temin etmelisiniz.” (DHA)

“`

Related Posts

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Mangalın ısısına dikkat edin! Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

‘Genç yaş grubunda kanser vakalarında artış yaşanıyor’

‘Genç yaş grubunda kanser vakalarında artış yaşanıyor’

Menopoz sonrası kanamaya dikkat: Rahim kanserinin habercisi olabilir!

Menopoz sonrası kanamaya dikkat: Rahim kanserinin habercisi olabilir!