İçerisindeki cıvayı yüzde 35 azaltacak formül geliştirildi

İsveçli Bilim İnsanları Ton Balığında Cıva Miktarını Azaltacak Yöntem Geliştirdi

İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi ve Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nden oluşan bir ekip, ton balığının ambalajlanma sürecine küçük bir müdahale yaparak bu önemli sorunu azaltmayı başardı. Yapılan laboratuvar testlerinde, ton balığına sistein adlı bir amino asit eklenerek balıktaki cıva miktarının yüzde 25 ila yüzde 35 oranında azaltılabildiği gözlemlendi.

Araştırmacılar, cıva ile güçlü bir bağ oluşturan sisteini tercih ettiler çünkü sistein, cıva ile etkili bir şekilde etkileşime geçebiliyor. Daha önce cıva uzaklaştırma üzerine yapılan çalışmalardan elde edilen bilgiler doğrultusunda, sistein içeren sıvının ton balığı ile daha fazla temas etmesiyle cıvanın dışarı atılabildi.

Chalmers Üniversitesi’nden kimyager Przemysław Strachowski, bu yöntemin cıvanın bir kısmını balıktan çıkararak çözeltiye bağlanmasını sağlayabileceğini belirtti. Ancak, çözeltiye geçen cıvanın bertaraf edilmesi için ek araştırmalara ihtiyaç olduğu da vurgulandı.

Yapılan çalışmaya göre, sistein ile işlenen ton balığının görünüşünde ya da kokusunda herhangi bir değişiklik gözlenmedi. Ayrıca, bu yöntemle cıva giderimi sürekli olarak devam etti ve ek katkı maddelerine ihtiyaç duyulmadı.

Cıva riski özellikle hamile kadınlar ve küçük çocuklar için balık tüketiminde önemli bir konuydu. Ancak uzmanlar, balık tüketiminin sağladığı faydaların risklerden daha ağır bastığını belirtiyor. Bu sebeple, gıda ambalajı yoluyla cıva miktarını azaltmak, bu riski daha da düşürebilir.

Strachowski, “Bu tür bir ambalaj sayesinde ürün raflarda beklerken bile aktif olabilir ve endüstriyel olarak uygulandığında güvenliği artırabilir” dedi.

Çalışmanın diğer yazarı olan gıda bilimci Mehdi Abdollahi ise, “Araştırmamız ton balığındaki cıva kirliliği ile başa çıkmak için sadece tüketimi kısıtlamanın değil, alternatif yöntemlerin de mümkün olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Abdollahi’ye göre hedef, gıda güvenliğini güçlendirmek ve kısıtlamalı ürünlerin daha iyi değerlendirilmesini sağlamak.

 

Related Posts

Uzmanı açıkladı: Yapay zekâ ve sosyal medya, insanları yalnızlaştırıyor

Uzmanı açıkladı: Yapay zekâ ve sosyal medya, insanları yalnızlaştırıyor

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Mangalın ısısına dikkat edin! Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.