İsviçre’nin tahtını elinden aldı! Dünya zenginlerinin altın stoku bu kasalarda

Zenginlerin Altın Yatırımları Singapur’a Kayıyor

Ekonomik ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde, dünyanın en zenginleri altın yatırımlarını farklı bölgelere kaydırıyor. Singapur, özellikle artan belirsizlik ortamında güvenli bir liman olarak tercih edilirken, bu durum İsviçre’nin uzun süredir sahip olduğu “altın kasası” ünvanını tehdit ediyor.

Singapur, Asya’nın Parlayan Yıldızı Haline Geldi

CNBC’nin raporuna göre, ABD-Çin gerginliği, olası ticaret savaşları, siyasi belirsizlikler ve Trump’ın yeniden adaylığı gibi etkenler, milyarderleri altınlarını daha güvenli ülkelere taşımaya itiyor. Burada Singapur öne çıkıyor. Şehir devletinde bulunan 6 katlı “The Reserve” adındaki tesis, 1.5 milyar dolarlık altın ve gümüş stoğuyla dikkat çekiyor.

Fiziki Altın Saklama Talebi %88 Arttı

2025’in ilk dört ayında, fiziki altın ve gümüş saklama talebi bir önceki yıla göre %88 arttı. Aynı dönemde altın satışlarında ise %200’ün üzerinde bir artış yaşandı ve bu artışın %90’ı Singapur dışından yapılan yatırımlardan kaynaklandı.

Uzmanlara göre, ultra zenginlerin fiziksel altına yönelmesinin arkasında, karşı taraf riskinden kaçınma isteği yatıyor. 2023’te yaşanan Silicon Valley Bank krizinden sonra, bankalara olan güvenin azalmasıyla yatırımcılar, altınlarını fiziksel olarak sahiplenmek istiyor.

Doğu’nun Finans Merkezi Olarak Singapur

Singapur’un güçlü altyapısı, siyasi istikrarı ve coğrafi avantajı, zenginlerin tercihini belirlemekte etkili oluyor. Artık “Doğu’nun Cenevre’si” olarak anılan şehir devleti, zenginlerin altınlarını sakladığı üç merkezden biri haline geldi ve İsviçre’ye ciddi bir rakip oluşturuyor.

Uzmanlara göre, kısa vadeli yatırımcılar için fiziki altın yatırımı maliyetli olabilir, ancak uzun vadeli güvenliği öncelikli kılanlar için Singapur’daki kasalar, servetlerini korumak isteyen zenginlerin tercihi haline gelmiş durumda.

Related Posts

İki yabancı bankaya 5 milyon dolarlık ceza şoku: Sebebi ‘kara para aklama’

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) faaliyet gösteren 2 yabancı banka 5 milyon dolarlık ceza şokuyla karşı karşıya kaldı. CEZANIN SEBEBİ AÇIKLANDI Patronlar Dünyası’nın haberine göre BAE Merkez Bankası, ilk bankaya 10,6 milyon AED (yaklaşık 2,9 …

Bu kez iş dünyası istedi: Asgari ücrete ‘güçlü’ ara zam!

Asgari ücrete ara zam talebi genellikle çalışan ve ya işçi sendikalarından bazen de siyasi partilerden gelirken, bu kez talebin adresi şaşırttı. Perakende sektörü, “Harcama olmuyor” diyerek asgari ücrete güçlü bir zam yapılması gerektiğini dile …

Rekabet Kurulu, 4 çimento şirketine 76,5 milyon TL ceza kesti

Rekabet Kurulu, hazır beton ve çimento firmalarına yönelik soruşturmayı tamamladı. Kurul, 4 şirkete ceza yağdırdı.

Otomotiv devi kabul etti: Arabalardaki bu sensör telefon kameralarını bozuyor

Yeni nesil araçlarda bulunan ‘lidar sensörlerin’, akıllı telefon kameralarında kalıcı hasara yol açtığı ortaya çıktı. Volvo, yaptığı resmi açıklamada lidar ışınlarının kamera sensörlerine teması halinde kalıcı hasar oluşabileceğini belirtti.

Merkez Bankası rezervleri yeniden artışta: 3 haftada 13 milyar dolarlık döviz alımı

Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanma sürecinde 57 milyar dolarlık döviz satışına giden TCMB, son üç haftada 13 milyar dolarlık döviz alımı yaparak rezervlerini yeniden toplamaya başladı.

Mahfi Eğilmez: Enflasyon düşerken işsizlik artar mı?

Enflasyonla işsizlik arasındaki ters yönlü ilişki bize enflasyonun asla denetimden çıkarılmaması gerektiğini gösteriyor