Zeytinliklere ölüm fermanı

Zeytinliklerin Madencilik Faaliyetlerine Açılmasına Karşı Köylüler TBMM Önünde Nöbet Tutuyor

Doğal ve kültürel miras olan zeytinlikler, madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören yasa tasarısının ilk 11 maddesi TBMM’de kabul edildi. Türkiye genelindeki köylüler, zeytinliklerin talan edilmesine karşı TBMM önünde açlık grevi yaparken, ‘talan teklifi’ olarak nitelendirilen yasa tasarısı, yapılan değişikliklerle kabul edildi.

Geçtiğimiz 19 yılda 9 kez TBMM’ye getirilen ancak her seferinde yoğun tepkiler nedeniyle geri çekilen yasa teklifine, taşınması mümkün olmayan her zeytin ağacı için 2 ağaç dikilmesi ve zeytinliklerin maden için kamulaştırılmasının ardından köylülere kamu arazilerinin esas değerinin yüzde 1’i üzerinden 20 yıl süreyle kiralanması gibi maddeler eklendi. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, yapılan değişiklikleri “Taşınacak her zeytin ağacı için 2 zeytin ağacı dikmek göz boyamadır” şeklinde değerlendirdi.

Yeşil, Dolar Demek

CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer, zeytin dalıyla kürsüye çıkarak “Siz, Kazdağları’nda siyanürle altın çıkaracaksınız diye 400 bin ağacı katledenlersiniz. Siz, Afşin Elbistan’da halkına yıllardır zehri solutanlarsınız. Siz, Akbelen Ormanları’na TOMA’yla girenlersiniz. Yeşile ancak doların rengi olduğu müddetçe kıymet verirsiniz. Doğayı maden şirketlerine bağlıyorsunuz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da “TBMM beş tane şirketin el kaldırıp indiren CEO’su haline gelmiş” eleştirisinde bulundu. İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat ise yasanın, Ulu Önder Atatürk’ün “Köylü, milletin efendisidir” sözünü çiğnediğini belirterek tepki gösterdi.

Köylüler, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasına karşı Ankara’da eylem yapıyor, nöbet tutuyor.

Köylüler, Zeytinlik Nöbetini Sürdürüyor

Diğer yandan TBMM önünde nöbet tutan köylüler, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a seslenerek “Buraya oturacağız sizi bekleyeceğiz. Bizi insan yerine koyuyorsanız, bizi bu ülkenin bir yurttaşı olarak görüyorsanız, gidelim dinleyelim diyorsanız, 3 gündür ağzına tek bir lokma koymayan insanlarımızla oturacağız. Meclis’in kapısından gitmiyoruz” ifadesiyle seslendi. Açıklamayı yapan ‘Toprağımızı Vermiyoruz Platformu’ üyesi Esra Işık, “Bu ülkenin köylüleri 17 gündür sokakta yatıyor” sözleriyle durumu özetledi.

Related Posts

CHP’li Başevirgen: İktidar, çalışanların cebindeki parayı çalıyor

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, 2025’in ilk yarısında çalışanların, memurların ve emeklilerin maaşlarında enflasyon kaynaklı yaşanan büyük erimeyi sert sözlerle eleştirdi. Başevirgen, “AKP iktidarı zam yapmak bir yana, artık çalışanların …

TOKİ’den duyuru yapıldı! 36 ilde 245 taşınmaz açık artırmayla satılacak

TOKİ’den yapılan açıklamaya göre, TOKİ 36 ildeki 245 arsayı 4 Ağustos’ta açık artırma yöntemiyle satışa çıkarmaya hazırlanıyor. Alıcılar, konut, ticaret, turizm, tarım, sağlık, eğitim, sanayi, plansız arsalar, kentsel çalışma, lojistik ve sosyal …

Tokat ve Gaziantep’ten Yeni İş Birliği Vizyonu

Tokat Belediyesi, Gaziantep iş birliğiyle şehre yeni bir kalkınma vizyonu kazandırmayı hedefliyor. ‘Gaziantep-Tokat İş Birliği Söyleşisi’ ile iki şehrin sanayi, teknoloji ve gastronomi potansiyeli değerlendirildi.

Sandıklı’da 20 Ton Karpuz Dağıtıldı

Hayırsever iş adamı, 20 ton karpuzun dağıtılması için pazarcı Ali Yıldırım ile anlaştı.

Yeşil Fırsatlar Hibe Desteği Tanıtıldı

Gaziantep’te yeşil dönüşüm için kadın ve gençlere hibe desteği tanıtıldı; 35 Milyon TL bütçe ayrıldı.

Meyve ve sebzede TÜİK’in aksine fiyat artış hızı gerilemedi aksine artıyor: Yurttaşın kâbusu çarşı pazar

TÜİK verileri gıda fiyatlarının düştüğünü söylese de pazarda gerçekler başka… Kiraz 100 lirayı, dolmalık biber 70 lirayı aşıyor. Ziraat Mühendisleri Odası ve vatandaşlar, artan maliyetler ve düşük alım gücü nedeniyle meyveye ulaşmanın hayal olduğunu söylüyor.