Atatürk’ün mirası borç batağında: Toprak Mahsülleri Ofisi faiz kurbanı… Fındıkta küf

Toprak Mahsulleri Ofisi’ni Borç Batağına Sokan Kötü Haberler

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 1938 yılında Atatürk tarafından kurulmuş olup hububat piyasasını canlandırmak amacıyla hayata geçirilmişti. Ancak, son zamanlarda kurumun mali durumu oldukça kötü bir hal aldı. 2023 yılında TMO’nun mali borcu tam 90 milyar 150 milyon 498 bin TL’ye ulaşmış durumda.

TMO Borç İçinde Yüzüyor!

Son denetlemelere göre, TMO’nun tam 22 bankaya kredi borcu bulunduğu tespit edildi. Nefes gazetesinden Dilan Kutlu’nun haberine göre, bu borçların yüzde 28-50’si faizden kaynaklanıyor. TMO’nun asli görevi olan çiftçiyi korumak, taban fiyatları belirlemek, ürünleri stoklamak ve tahıl üretimini güvence altına almak gibi önemli görevleri varken kurum adeta faiz tuzağına düşmüş durumda.

Mali Borçlar Katlanarak Artıyor

Sayıştay denetçilerinin raporuna göre, TMO’nun 2021 yılında 5 milyar 534 milyon 570 bin TL olan mali borcu, 2022 yılında 39 milyar 690 milyon 70 bin TL’ye yükselmiş ve 2023 yılında ise 90 milyar 150 milyon 498 bin TL’ye ulaşmış durumda. Denetçilere göre, son 3 yılda mali borçlar neredeyse 16 katına çıkmış durumda.

Faiz Ödemeleri Can Yakıyor!

Sayıştay raporu, TMO’nun son yıllarda sermaye artışının yetersiz kalması nedeniyle finansman ihtiyacını banka kredileriyle karşıladığını gösterdi. TMO’nun 22 bankaya olan kredi borcu, yüzde 28-50 arasında faiz yükü taşıyor. Son beş yılda TMO’nun sadece faiz ödemeleri 18 milyar 460 milyon 337 bin TL’yi bulmuş durumda.

Fındıkta Küf Riski!

Son zamanlarda Türkiye’den ihraç edilen ürünlerde aflatoksin bulunması nedeniyle ürünler geri dönüyor. Mali denetçiler TMO’nun denetimsizlik nedeniyle fındıkta da bu riskin olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Trabzon, Giresun, Samsun ve Kocaeli Başmüdürlüklerinde yapılan denetimlerde TMO’nun zorunlu olan analizleri eksik yaptığı tespit edildi.

Related Posts

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Asya borsaları karışık seyrediyor

Asya borsaları karışık seyrediyor

Dev otomotiv şirketi Nissan 1,1 milyar dolarlık fabrika yatırımından vazgeçti!

Dev otomotiv şirketi Nissan 1,1 milyar dolarlık fabrika yatırımından vazgeçti!

Tarifelere rağmen Çin’in ihracatı arttı

Çin’in nisan ayında ihracatı yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolara ulaştı. ABD’ye ihracat yüzde 21 düşerken ASEAN’a yüzde 20,8, AB’ye ise yüzde 8,2 yükseldi. Ticaret fazlası 96,1 milyar dolar olurken, iki ülke arasındaki ilk tarife müzakeresi bugün İsviçre’de yapılacak.

SPK’den kripto borsalarına ‘kanıt’ zorunluluğu

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık platformlarının yapması gereken rezerv kanıtı denetimi sürecinde uygulanacak ilke ve esasları açıkladı.

ABD elçisinden kırmızı ineklere ziyaret

Kendini Siyonist olarak ilan edip İsrail’e bağlılığını açıklayan ABD’nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee, Batı Şeria’da işgal altındaki Şilo bölgesini ziyaret etti. İşgal altındaki toprakları ziyaret eden ilk ABD’li elçi olan Huckbabe, istilacı Yahudilerin temsilcileriyle görüşüp “Üçüncü Tapınak”ın inşasına hazırlık olarak görülen 5 kırmızı tüylü ineği inceledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir