Bakan Tekin’den LGS açıklaması: Sınavın güvenliğiyle ilgili herhangi risk yok, 719 sayısı aslında çok normal

“`html

LGS Sınav Güvenliği ve Eğitim Gündemi Üzerine Bakan Tekin’den Açıklamalar

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, LGS sınavına ilişkin çeşitli iddialar hakkında yaptığı açıklamada, “Çocuklarımızın geleceği açısından herhangi bir risk içeren bir durum söz konusu değil. EBA gibi platformlarda paylaştığımız sorularla LGS sınavındaki soruların benzerliği göz önüne alındığında, 719 tam puan alan öğrenci sayısı gayet normal.” ifadelerini kullandı.

Bakan Tekin, TRT Haber canlı yayınında LGS’ye dair merkezi sınav sonuçları ve eğitim gündemi hakkındaki soruları yanıtladı.

Bakan Tekin, LGS kapsamındaki merkezi sınavda, soru kitapçıklarının daha önce paylaşılıp paylaşılmadığı yönündeki sorulara da değindi. Tekin, sınav gününde bu tartışmaların toplumda yer aldığını belirtti.

Paylaşılan PDF materyallerinin incelemeleri hakkında bilgi veren Tekin, “Söylenenlerin aksine bu PDF, bizlere ait değil. Soruların çalındığı iddiaları tamamen asılsız. Yayınlanan PDF, sınav saat 10:45’te sona erdikten 1 saat 12 dakika sonra, saat 11:57’de paylaşılmış. Bu durumdan yola çıkarak sınavın güvenliğiyle ilgili nasıl bir iddia kurulabilir, anlayamıyorum. Bakanlığımızın, bu tarz analizleri yapabilen güçlü bir bilişim altyapısı var. Herhangi bir anomalinin tespit edilmesi halinde gerekli önlemler alınabilir. Sonuç olarak, çocuklarımızın sınav güvenliğini tehdit eden bir olay yaşanmadığını önemli bir şekilde vurguluyorum.” dedi.

“Beni rahatsız eden durum şu; insanlar siyaset yapabilir ve bu süreçte şahsımızla ilgili eleştirilerde bulunabilirler. Ancak yol açılan yanlış algılar, çocuklarımızın motivasyonunu olumsuz etkiliyor. Bu duruma karşı yargı sürecine başvurmalarını öneriyorum. Açıklamalarımıza rağmen, çocuklarımız üzerinden haksız algılar oluşturacak davranışları görmek gerçekten üzücü. Bir baba olarak bu tür yaklaşımların beni rahatsız ettiğini belirtmek isterim.” dedi.

Soruşturmalar Devam Ediyor

Bakan Tekin, sınavla ilgili alınan şikayetlerin titizlikle incelendiğini açıkladı.

Bu tür sorunlara neden olan kişiler hakkında hukuki süreçlerin başlatıldığını kaydeden Tekin, “Okuldaki 29 kişi hakkında soruşturma açıldı. İdari soruşturma sürecimiz sürüyor; disiplin cezasına kadar gidebilir. Eğer ceza davası gerektiren bir durum varsa o da açılır ve offenders en ağır şekilde cezalandırılır.” şeklinde konuştu.

Sınav kitapçıklarının ertesi gün okullarda öğrencilere dağıtıldığını hatırlatan Tekin, “Sosyal medyada paylaşılan içerik, sınavın bitişinden bir saatten fazla zaman sonra oldu. Bu durum, sınavın güvenliği açısından bir risk teşkil etmemektedir.” dedi.

Güvenlik Önlemleri ve Sınav Uygulamaları

Tekin, sınavlarda uygulanan güvenlik önlemleri hakkında da açıklamalarda bulundu.

Sınav sorularının hazırlandığı alanın tamamen izole olduğunu belirten Tekin, “Bu alanda signal jammer gibi sinyal kesici cihazlar kullanarak bilgi sızmasını engelledik. Sorular basıldıktan sonra emniyet gözetiminde illere gönderildi, ardından okullara teslim edildi.” şeklinde ifade etti.

Bakan Tekin, “Okullara, her türlü görüntü alabilecek cihazların sokulması yasaktır.” şeklinde vurguladı.

Öğrenci Başarıları ve Tam Puan Oranı

Bakan Tekin, LGS’de 719 öğrencinin tam puan aldığını ve bazı illere ait tam puan istatistiklerinin yanlış yansıtıldığını belirtti. Örneğin, “İstanbul’da 164, Adana’da ise 26 öğrenci tam puan aldı.” diyerek, İstanbul’daki öğrenci sayısının diğer illere göre fazla olduğunu vurguladı.

İlk başta illere dair tam puan alan öğrenci sayılarının paylaşılmama sebebini açıklayan Tekin, “Bu tür yarışmalara girmelerini istemiyorum.” dedi.

İyi Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez’in iddialarına yanıt veren Tekin, “Yanlış bilgi ve algılar oluşturulması kabul edilemez. Bütün bu yanlış anlaşılmalar çocuklarımız üzerinden yürütülmemelidir.” ifadelerinde bulundu.

Son olarak, LGS’deki öğrenci başarılarına değinen Tekin, “Çocuklarımız son iki yıldır ders kitapları dışında başka bir kaynağa ihtiyaç duymuyor.” dedi.

Proje Okulları ve Zorunlu Eğitimde Değişiklikler

Bakan Tekin, proje okullarının işleyişi hakkında bilgi vererek, “Bu kurumlar, öğretmenlerin ve yöneticilerin proje uygulamaları için fırsat tanımak amacıyla kurgulanmıştır.” dedi.

12 yıllık eğitime yönelik yapılabilecek değişiklerle ilgili kamuoyunda yapılan tartışmalara da değinen Bakan Tekin, “Bu konuda birçok kesimden öneriler geliyor. Nihayetinde bu, Bakanlık olarak tek başımıza verilecek bir karar değil.” ifadesinde bulundu.

Okullarda tekrar tek tip kıyafet uygulamasına geçişin nedenlerini vurgulayan Tekin, serbest kıyafet uygulamasının rekabet ve ayrımcılığa yol açtığını belirtti.

“`

Related Posts

BBP’den Terör ve Af Açıklaması

BBP, teröristlere af kabul edilemeyeceğini belirterek, PKK’nın silah bırakma sürecini endişeyle izliyor.

CHP’li Tanrıkulu Selahattin Demirtaş’ın mesajını iletti

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu Edirne’de eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Selçuk Mızraklı’yı ziyaret etti.

İran’da yeniden patlamalar duyuldu: 7 kişi hastaneye kaldırıldı

İran’ın Kum kentinde bir apartmanda yaşanan patlamada yedi kişi yaralandı.

Cezaevinde yer kalmadı! Mahkumlar başka ülkeye götürülecek

İsveç, artan mahkum sayısı sebebiyle Estonya’da cezaevi kiralayacak

Rusya ve ABD dışişleri bakanları, Ukrayna’da barışın ‘konseptini’ çıkardı

ABD ve Rusya, Malezya’daki görüşmede Ukrayna barışı için yeni fikirler masaya koydu. Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Lavrov’un önerisini “farklı bir yaklaşım” olarak tanımladı. Rusya da açıklamasında, barışçıl çözüm ve diplomatik ilişkilerin normalleşmesi konusunda karşılıklı taahhütlerin yenilendiğini duyurdu.

Ömer Çelik’ten Erdoğan’ın ‘tarihi konuşması’ öncesi davet…

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarın sabah saat 10.00’da açıklamada bulunacağını belirterek, “Tüm vatandaşlarımızı yarın sabah konuşmayı dinlemeye davet ediyoruz” dedi.