Bilim insanları yaşama uygun koşullara sahip olabilecek gezegen keşfetti

Gezegenin bazı özellikleri, yaşam barındırma potansiyelini tartışmalı hale getirse de, keşif bilim dünyasında büyük heyecan yarattı. Oxford Üniversitesi’nden astrofizikçi Michael Cretignier, gezegenin varlığını doğrulamanın büyük bir sevinç ve rahatlama yarattığını belirtti.

İlk veriler gözlem cihazlarının algılama sınırında olduğu için, gezegenin gerçekten var olup olmadığı konusunda şüpheler vardı. Ancak yeni verilerle HD 20794 d’nin kesin olarak tespit edildiği açıklandı.

Bir gezegenin yaşama elverişli olup olmadığını belirleyen en önemli kriterlerden biri sıvı suyun bulunabilme ihtimali. Bunun için gezegenin yıldızına çok yakın ya da çok uzak olmaması, yani yaşanabilir bölge içinde bulunması gerekiyor. HD 20794 d’nin yıldızına olan uzaklığı, bu bölgede yer aldığına işaret ediyor.

HD 20794, Güneş’e benzeyen ancak biraz daha küçük ve yaşlı bir sarı cüce yıldız. Bu, yıldızın kararlı bir hidrojen yakma sürecinde olduğunu ve gezegenin yörüngesinin uzun süredir stabil kalmış olabileceğini gösteriyor. 2011 yılında HD 20794’ün etrafında üç gezegenin varlığı duyurulmuştu, ancak daha fazla bilgi edinmek oldukça zordu.

2022 yılında Cretignier ve ekibi, HD 20794 yıldızının ışığında hafif ve düzenli bir dalgalanma fark etti. Bu dalgalanma, bir gezegenin yıldızı üzerinde yarattığı kütleçekimsel etkiyle oluşuyor olabilir. Ancak sinyal oldukça zayıftı ve kesin sonuçlara ulaşmak için Avrupa Güney Gözlemevi’nin ESPRESSO cihazıyla ek gözlemler yapıldı.

Sonuçlar, HD 20794 d’nin varlığını net bir şekilde ortaya koydu. Gezegenin yörüngesi 648 gün sürüyor ve büyük ölçüde yaşanabilir bölgenin içinde bulunuyor. Ancak burada bazı belirsizlikler de var. Gezegenin yörüngesi tamamen dairesel değil, eliptik bir şekle sahip. Yıldızına en yakın olduğu noktalarda sıvı suyun bulunma ihtimali olsa da, en uzak noktalarda suyun donma riski bulunuyor.

Ayrıca, gezegenin tam çapı bilinmediği için yoğunluğu hesaplanamıyor. Eğer küçük bir yarıçapa sahipse kayalık bir süper Dünya olabilir. Ancak büyük bir yarıçapa sahipse, mini-Neptün benzeri gazlı bir gezegen olma ihtimali de var.

Bilim insanları, gelecekte yapılacak gözlemlerle bu gezegenin gerçekten yaşama elverişli olup olmadığını belirlemeyi umuyor. Cretignier, HD 20794 d’nin Dünya’ya en yakın potansiyel yaşanabilir gezegenlerden biri olduğunu ve bilim dünyasında büyük bir ilgi uyandıracağını ifade etti.

Related Posts

Parfüm kullanmanın zararı ortaya çıktı

Yeni bir araştırmaya göre, vücuda sıkılan bir parfüm ya da sürülen bir losyon, bedenimizi çevreleyen kimyasal koruma alanını bozarak sağlığımızı etkileyebilecek kimyasal reaksiyonlara yol açabiliyor.

Google Veo 3 yapay zekada çığır açıyor

Yapay zeka destekli video üretiminde büyük bir sıçrama yaşanıyor. Google, San Francisco’daki yıllık geliştirici etkinliği I/O 2025’te tanıttığı Veo 3 ile bu alanda çığır açtı. Daha önce yalnızca görsel içerik üretebilen sistemler, artık senkronize sesli videolar da oluşturabiliyor.

Bursa’da ralli heyecanı

Petrol Ofisi Maxima 2025 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın üçüncü ayağı olan Yeşil Bursa Rallisi, 23-25 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek.

NASA teknolojisiyle akıllı saksılar hayat buluyor

CES 2025’te tanıtılan yenilikçi teknolojilerden biri, evde bitki yetiştirme kavramını kökten değiştiren Plantaform oldu. NASA’nın uzayda bitki yetiştirme araştırmalarından ilham alan bu akıllı saksı, sınırlı alanda, az ışıkla ve minimum çabayla taze …

SoundCloud geri adım attı

SoundCloud, bu yılın başlarında, kullanıcılarının yüklediği ses verilerini yapay zeka (AI) modelleriyle eğitmek için kullanma olasılığını belirten yeni bir düzenleme getirmişti. Bu değişiklik, birçok kullanıcı tarafından şirketin AI geliştirmesi için …

Karting heyecanı İstanbul’da başlıyor

2025 MOTUL Türkiye Karting Şampiyonası’nın 2. ayağı, 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Organizasyon, 10 Mayıs Cumartesi günü antrenman seanslarıyla başlayacak. 11 Mayıs Pazar günü ise saat 10.00’da yarı final, saat 13.00’te ise final yarışları gerçekleştirilecek.