Bir arkadaşınızın hesabı hack’lendiğinde ne yapmalısınız?

Çevrimiçi Güvenlik İhlalleri ve Kişisel Veri Koruma

Bir tanıdığımızın, aile üyemizin ya da iş arkadaşımızın çevrimiçi hesaplarının saldırıya uğradığı haberini aldığımızda ilk tepkimiz endişe olur genellikle. Ancak bu durumda aklımıza gelen bir diğer soru da şu olmaktadır: Acaba ben de risk altında mıyım? ESET adlı siber güvenlik şirketi, dijital dünyadaki sıkça karşılaşılan güvenlik olaylarını ve bu olayların bireyler üzerindeki etkilerini inceleyerek alınması gereken önlemleri sıraladı.

Bağlantılı dijital dünyamızda, güvenlik ihlalleri sadece doğrudan hedef alınan kişiyle sınırlı kalmaz, aynı zamanda kurbanın çevresindekileri de etkileyebilir. Bu nedenle, bu tür riskleri göz önünde bulundurmak, kişisel siber farkındalığın bir parçası haline gelmelidir. Siber suçlular, tanıdık bir kişiden gelen gibi gözüken mesajların arkasında yatan amaçları gizlemek konusunda oldukça ustadırlar. Teknik açıdan ziyade, özellikle kişisel ağlardaki güvene güvenen insanları kandırmakta maharetlidirler.

Bir saldırgan, bir kişinin WhatsApp hesabını, e-postasını veya sosyal medya profillerini ele geçirebilirse, bu onlara büyük bir avantaj sağlar. Kişinin listesinde yer alan diğer kişilerin bu saldırganın mesajlarına güvenerek zarar görebileceğini bilerek, saldırgan tüm bu bilgileri kurbanın kimliği altında kullanabilir. Bu bakış açısından, birçok insanı kimlik avına düşürebilir, dolandırıcılıklara karıştırabilir, bilgi çalabilir veya spam içerik yayabilirler.

Özel Bilgiler Ne Kadar Tehlikeli Olabilir?

Siber dolandırıcılar, birinin hesabına giriş yaparak kişisel konuşmalarını ve paylaşımlarını ele geçirebilirler. Bu kişisel bilgiler, dolandırıcıların kişiselleştirilmiş dolandırıcılıklar oluşturmak için kullanabilecekleri bir silah haline gelebilir. Paylaşılan hesapların veya diğer dijital alanların tehlikelerini göz ardı etmemek önemlidir. Örneğin, hacklenen bir kişiyle daha önce hesaplarınızı paylaşmış mıydınız?

Parolalarımızı tekrar tekrar kullanma eğilimimiz, saldırganların yıllardır oturum açma bilgilerimizi toplayarak diğer çevrimiçi hesaplara erişmek için kullandığı kimlik bilgisi doldurma saldırılarının bir parçası haline gelmiştir.

Birisinin Bilgilerinin Ele Geçirildiğini Fark Ettiğinizde Yapmanız Gerekenler

  • Öncelikle, doğrulanmış başka kanallar aracılığıyla onlara ulaşarak durumu anlatmayı düşünün.
  • Değerli hesaplarınızdaki güvenlik ayarlarını gözden geçirin.
  • Güçlü ve benzersiz parolalar kullanmaya özen gösterin.
  • İki faktörlü kimlik doğrulamayı aktif hale getirin.
  • Eğer arkadaşınızın cihazından hesaplarınıza giriş yaptıysanız tüm izinleri iptal edin.
  • Dijital alışkanlıklarınızı gözden geçirerek kişisel bilgi paylaşımınızı azaltmaya çalışın.
  • Acil mesajlara şüphe ile yaklaşın ve dark web tarama hizmeti kullanarak kişisel bilgilerinizi kontrol edin.
  • Cihazlarınıza güvenlik yazılımları yükleyerek çevrimiçi tehditlere karşı koruma sağlayın.

Bu önlemler, çevrimiçi güvenliğinizi sağlayarak siber saldırılardan korunmanıza yardımcı olacaktır. Kendinizi ve çevrenizdekileri korumak için güvenlik önlemlerini almayı ihmal etmeyin.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Pinterest’te yeni dönem başlıyor

Pinterest, kullanıcıların resimler üzerinden arama yapmalarını sağlayan görsel arama özelliğini yeni AI destekli özelliklerle güçlendiriyor. Yeni araçlar, aramaları daha hassas hale getirirken görsel aramanın Pinterest’in her köşesinde daha …

Skype resmi olarak kullanımdan kaldırıldı

Microsoft’a ait görüntülü ve sesli iletişim uygulaması Skype, bugün itibarıyla hizmetlerine son verdi.

ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın reklam imparatorluğunu parçalamak istiyor

ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), teknoloji devi Google’a karşı açtığı antitröst davasında önemli bir eşiği daha geçti. Mahkeme, şirketin dijital reklam teknolojileri alanında rekabete zarar verdiğine hükmetmişti. Şimdi ise gözler eylül ayında …

Huawei, dayanıklı taşınabilir SSD’sini tanıttı: 2000MB/s aktarım hızı sunuyor

Huawei, profesyoneller ve dış mekan kullanıcıları için tasarlanmış yüksek performanslı taşınabilir SSD’sini duyurdu. Kunling eKitStor Shield 200 isimli SSD, USB-C portu üzerinden USB 3.2 Gen 2×2 bağlantısıyla 2000 MB/sn’ye kadar aktarım hızına …

Ucuz ve dayanıklı: Ulefone Armor X32 tanıtıldı

Ulefone, dünyaın ilk çift ekranlı sağlam telefonu Armor 30 Pro’nun ardından uygun fiyatlı bir model tanıttı. Popüler Armor serisine eklenen yeni model, uygun fiyatlı ve zorlu koşullara dayanıklı akıllı telefon arayanlara hitap ediyor. Ulefone Armor …

Apple C1 modem: Tim Cook ilk kez üstünlüğünü açıkladı

Apple’ın C1 modemi, uzun yıllar süren araştırma ve geliştirme çalışmalarının ardından 2024 yılında iPhone 16e modeliyle birlikte piyasaya sürüldü. Ancak teknoloji devi, bu önemli yeniliği tanıtırken alışılmışın dışında bir strateji izledi ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir