‘Bireysel deneyimleri yakalamaya çalışan tüm sektörler yapay zekaya adapte oluyor’

“`html

ULUSLARARASI Ekonomi Zirvesi’nin ikinci gününde “Yapay Zeka Etkisi: Sektörler ve İş Dünyasında Değişim” paneli gerçekleştirildi. Panelde konuşan KPMG Türkiye İnovasyon ve Teknoloji Danışmanlığı Lideri ve Şirket Ortağı Gökhan Mataracı, “Tüm sektörler, bireysel deneyimlerin önemini kavrayarak, yapay zeka ile uyum sağlamaya çalışıyor. Biz de bu dönüşüme ayak uyduruyoruz” ifadelerini kullandı.

Capital, Ekonomist, Start Up ve CeoLife dergileri öncülüğünde düzenlenen Uluslararası Ekonomi Zirvesi (UEZ 2025), bu yıl 14. kez Türkiye ve dünyanın önde gelen siyasetçilerini, iş liderlerini ve akademisyenleri bir araya getirdi.

Bu yıl ‘Değişen Küresel Gerçekler ve Gelecek 5.0’ temasıyla yapılan zirvenin ana sponsorluğunu Rönesans Holding üstleniyor.

UEZ 2025’in ikinci gününde gerçekleştirilen altıncı ve son panelin konusu “Yapay Zeka Etkisi: Sektörler ve İş Dünyasında Değişim” oldu. Panelin sponsoru ise Bahçeşehir Koleji’ydi.

Panelde moderatörlük yapan TİKO Kurucusu ve Girişimci Sina Afra, yapay zekanın herkesin yaşamında giderek daha fazla yer bulduğunu vurguladı ve farklı sektörlerdeki etkilerini tartışacaklarını açıkladı.

KPMG Türkiye İnovasyon ve Teknoloji Danışmanlığı Lideri Gökhan Mataracı, konuyla ilgili olarak şu görüşleri paylaştı:

“Yapay zeka aslında 1970’li yıllardan beri var, fakat son dönemlerde üretken yapay zeka ile birlikte daha yaratıcı bir yön kazandı. Bu teknoloji ilk kez kurumsal hayatın bir parçası haline geldi ve ardından bireysel kullanıma sunuldu. 2022 Kasım’ından itibaren üretken yapay zekanın yaygın kullanımı başladı ve kurumlar buna uyum sağlamak için çalışmalar yapıyor. Bireysel deneyimlerin peşinde koşan tüm sektörler bu teknolojiye adapte oluyor. Biz de kendi işlerimizi dönüştürme sürecindeyiz. Dijital dönüşümümüzü, yapay zekanın veri kullanımını etkin hale getirmesiyle birleştirmek zorundayız.”

‘BÜYÜK VERİ MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ İÇİN KULLANILIYOR’

Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, şöyle devam etti:

“Sinpaş olarak, 50 yıllık geçmişe sahip bir gayrimenkul şirketiyiz; ancak son 10 yıldır, büyük veri olarak adlandırılan değerli veriyi müşteri memnuniyetini artırmak amacıyla kullanmaya başladık. Bu sayede, reklam ve pazarlama stratejilerimizde etkili kararlar alabiliyoruz. Müşterinin yaşam konforunu ve yatırım deneyimini artırmak için verileri kullanarak daha doğru yaklaşımlar geliştiriyoruz.”

“Yapay zekanın iş süreçlerimize entegrasyonu, reklam ve pazarlama maliyetlerimizde yaklaşık %50 alet bir tasarruf sağladı. İyi hazırlanmış bir reklam malzemesinin, geleneksel kampanyalarla aynı etkiyi sağlamasının önünü açtı. Karlılık ve sürdürülebilirlik bizim için kritik öneme sahip ve yapay zekanın bu süreçteki katkısını da ölçümlüyoruz. Gelecekte sürdürülebilirlik hedeflerimizi gerçekleştirmek adına daha fazla yatırım yapmayı planlıyoruz.”

‘MARKALARI AKTİVASYONLARLA BAĞLAYABİLEN ŞİRKETLER ÖNE ÇIKACAK’

Turnaoglu Turnaround Consultancy Kurucu Ortak Tankut Turnaoğlu, yapay zekanın karar süreçlerine olan etkisini şu şekilde açıkladı:

“Yapay zeka, karar alma süreçlerimi şekillendiren önemli bir unsur oldu. P&G’deki deneyimlerimden yola çıkarak, bu günlerde bir şirketin yapay zeka ile nasıl kurulabileceğini düşünüyorum. AI projeleri olan şirketlerin sayısı oldukça yüksek, fakat değer yaratanların oranı oldukça düşük. Bu durum, rekabetin yeni başladığını gösteriyor.”

“Yapay zekanın etkisinin özellikle bağımsız markaları ön plana çıkardığını görüyoruz. E-ticaret sektöründe doğan birçok marka, mevcut yapısı gereği yapay zekayı entegre etmiş durumda. Ürün geliştirme süreçlerinde hızlılık, yenilikçilik ve kişiselleştirme çabaları, büyük şirketlere büyük değer sorgulamaları yaptırıyor.”

“Özellikle tüketici içgörüleri ve kişiselleştirme konularında daha fazla avantaj sağlayan şirketler, markalarını hem çevrimdışı hem çevrimiçi perakendede etkili bir şekilde bağlayabileceklerdir.”

“Pazarın davranışlarını anlama noktasında yenilikçi ürünlerin, yapay zeka ile donatıldığını görmeye başladık. Bazı örneklerde, yapay zeka destekli diş fırçaları bile mevcut. Bu tür ürünler, kullanıcılarla birebir etkileşim kurarak onlara en iyi deneyimi sunmayı amaçlıyor.”

‘MÜŞTERİYE DEĞER KATAN BİR EKOSİSTEM KURDU’

TOM Şirketler Grubu CEO’su Onur Özkan, dijital bankalarının bir yıllık gelişimini paylaşırken şu ifadeleri kullandı:

“Bir yıl önce dijital banka olarak kurulan şirketimiz, veriye dayalı bir iş modeli ve yapay zeka destekli bir yapıyla başarıya ulaştı. 1 yılda 1,7 milyon müşteri sayısına erişerek, dünya genelinde en hızlı büyüyen bankalardan biri haline geldik.”

“Kıyasladığımızda, köklü bankalar uzun zaman dilimlerinde benzer müşteri sayılarına ulaşmışken, biz bunu 13 ayda başardık. Bu kadar hızlı bir büyüme sağlarken, kaliteyi ne kadar koruyabiliyoruz? Kaliteyi ölçmenin en iyi yolu uygulama puanlarıdır ve bizim uygulamamız oldukça yüksek bir puana sahiptir.”

“Türkiye’deki diğer bankaların neden daha az tercih edildiği sorusuna yanıt vermek zorundaydık. Örneğin, diğer bankalar genelde yüksek işlem ücretleri talep ederken, biz ücretsiz bir hizmet sunuyoruz. Şubesiz bir yapı oluşturarak, teknolojimizi kullanarak müşterilere değer katacak bir sistem kurmayı başardık.”

‘ENERJİ TASARRUFUNDA YAPAY ZEKA KİLİT ROLDE’

SANKO Enerji Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ziya Erdem, yapay zekanın enerji sektöründeki kritik rolüne vurgu yaptı: “Yapay zeka, insana benzer işlevsellik sunan bir sistemdir. Enerji sektörü, geniş bir alandır ve bu alanda en güncel uygulamalar yapay zeka ile gerçekleştiriliyor.”

“Elektrik üretiminde son 15 yılda yenilenebilir enerji alanında büyük ilerlemeler kaydedildi. Elektrik üretimi sürecinde, anlık veri analizine ihtiyaç vardır ve bu veriler yapay zeka ile daha iyi yönetiliyor.”

“Google’ın DeepMind sistemi, dünya genelindeki enerji verimliliğini %25 oranında artırabiliyor. Ayrıca, Siemens gibi firmalar santrallerini yapay zeka simülasyonlarıyla daha verimli hale getirmek için kullanmakta.”

“Evlerde yapay zeka tabanlı sistemlerle enerji tüketimini optimize etmek ve büyük tasarruf sağlamak mümkün hale gelecek. 2024 yılı itibarıyla, 500 terawatt saatlik bir enerji tasarrufu sağlandı; bu da Türkiye’nin yıllık elektrik üretimine eşit bir rakamdır.”

“2030 yılına kadar bu sayının iki katına çıkması bekleniyor ve bu dönüşümde yapay zekanın rolü oldukça kritik.”

Hemen Hesap Aç ve 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

“`

Related Posts

Çinli doktorlardan bir ilk: 5 bin km uzaktaki hasta ameliyat edildi

Çinli doktorlar tıp tarihine geçecek bir başarıya imza attı. Pekin’deki iki hasta, 5 bin kilometre uzaktaki Lhasa’dan uydu ve robotik cerrahi teknolojisiyle başarıyla ameliyat edildi. Profesör Rong Liu liderliğindeki ekip, Apstar-6D uydusunu kullanarak karaciğer kanseri ve hemanjiomlu hastaları komplikasyonsuz tedavi etti.

iPhone 17 Pro ve iPhone 17 Air görüntülendi

Apple’ın yeni iPhone 17 modelleri, siyah renk seçeneğiyle geri mi dönüyor? Uzun bir süredir iPhone Pro modellerinde saf siyah rengi görmemiştik, ancak yeni sızıntılar, iPhone 17 Pro ve iPhone 17 Air’in saf siyah renk seçenekleriyle gelebileceğini gösteriyor.

Windows 11’e eklenecek yapay zeka modeli Microsoft Mu tanıtıldı

Microsoft’un yeni yapay zekâ modeli Mu, Phi Silica’nın küçük ama zeki kardeşi olarak Windows’larda görev alacak.

Uçan su taksilerle geleceğe yolculuk! Çevreci ulaşımın yeni yüzü

Uçan su taksileri, şehirlerdeki ulaşım sorunlarına yenilikçi bir çözüm sunarak bilim dünyasının ve ulaşım uzmanlarının dikkatini çekti. Elektrikle çalışan, su üzerinde birkaç metre yükselerek ilerleyen bu araçlar, trafik karmaşasını ortadan …

Terleyen boya binaları serinletiyor!

Bilim insanları, yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında binaları serin tutacak devrim niteliğinde bir boya geliştirdi. “Terleyen” özellikteki bu yeni nesil çimento bazlı kaplama, sıcak günlerde binaların çevresine serinlik sağlıyor. CCP-30 adı verilen bu özel boya, ilk testlerde piyasadaki benzer ürünlere göre 10 kat daha fazla soğutma gücü gösterdi. Araştırmanın ayrıntıları Science dergisinde yayımlandı.

Tarihin en büyük veri sızıntısı! Hesaplarınız tehlikede olabilir!

Eğer 23 Mayıs’ta 184 milyon kullanıcıya ait giriş bilgilerinin sızdırıldığını haberi sizi endişelendirdiyse, şimdi sıkı durun: Araştırmacılar, bugüne kadarki en büyük veri ihlalini doğruladı. Tam 16 milyar şifre ve kullanıcı adı açığa çıktı.