BM’den Türkiye için büyüme ve enflasyon tahmini

Birleşmiş Milletler, Türkiye Ekonomisine Yönelik Beklentilerini Açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler (WESP) 2025 raporunu yayımladı. Raporda küresel ekonomik beklentilerin yanı sıra Türkiye’nin büyüme ve enflasyon beklentilerine de yer verildi.

Rapora göre, Türkiye ekonomisinin 2024’te yüzde 3 büyüdüğü tahmin edilirken, 2025’te yüzde 3,1 ve 2026’da yüzde 3,5 büyüme öngörülüyor.

Enflasyonun 2025’te yüzde 43,9 ve 2026’da yüzde 21,6 olması beklenirken, enflasyondaki düşüşle birlikte 2025’te para politikasında hafif bir gevşeme öngörülüyor.

Raporda, hükümetin, enflasyonu azaltmak için mali konsolidasyon tedbirleri uyguladığı ve bu sayede mali açığın daralması ve enflasyonist baskıların azalması bekleniyor.

Küresel Ekonomik Beklentiler

Rapora göre, küresel ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 2,8 seviyesinde kalacağı tahmin edilirken, 2026’da yüzde 2,9’a yükselmesi bekleniyor.

Küresel ekonominin, çeşitli zorluklara karşı direnç gösterdiği vurgulanan raporda, ancak büyümenin, zayıf yatırım, düşük verimlilik artışı ve yüksek borç seviyeleri ile sınırlı kalarak salgın öncesi seviyenin altında kaldığı belirtiliyor.

Raporda, düşük enflasyon ve devam eden parasal genişlemenin küresel ekonomik faaliyete bu yıl mütevazı destek sağlayabileceği, ancak jeopolitik çatışmalar, artan ticari gerilimler ve yükselen borçlanma maliyetleri nedeniyle belirsizliğin devam ettiğine dikkat çekiliyor.

Ayrıca raporda, ABD’de ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 1,9’a gerileyeceği öngörülürken, Avrupa Birliği’nde büyümenin ise yükselerek yüzde 1,3 seviyesine çıkması bekleniyor.

Raporda ayrıca Çin’de yüzde 4,8, Hindistan’da yüzde 6,6, Fransa’da yüzde 0,8, Almanya’da yüzde 0,3 ve Birleşik Krallık’ta yüzde 1,2 büyüme beklendiği belirtiliyor.

 

Related Posts

Altın fiyatları güne yatay başladı: Gram ne kadar oldu?

Altın fiyatları güne yatay başladı: Gram ne kadar oldu?

Murat Yetkin: Hazine Bakanı Şimşek ve Orman Bakanı Yumaklı’nın sözlerinin tercümesi…

Murat Yetkin: Hazine Bakanı Şimşek ve Orman Bakanı Yumaklı’nın sözlerinin tercümesi…

Digor’da Hayvan Hastalıkları Toplantısı

Hayvan hastalıklarıyla mücadele için toplantı yapıldı, önlemler ve aşılama konuşuldu.

Muş’ta Kaz Yetiştiriciliği Projesi Başladı

Bulanık’ta kaz yetiştiriciliği projesi kapsamında kaz palazları dağıtıldı, eğitim verildi.

Afyonkarahisar’da Belediyeye Ait Kocaöz Tarlasında Buğday Hasadı Yapıldı

Çobanlar ilçesine bağlı Kocaöz Belediyesi, 850 dekarlık alanda buğday ekimi yaptı. Hasat, Kaymakam Nazmi Yücel’in katılımıyla gerçekleştirildi ve bu ekimin belediyeye gelir sağladığı vurgulandı.

21. Geleneksel Gediz Tarhana Festivali Başladı

Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Gediz’de düzenlenen 21. Geleneksel Tarhana Festivali’nde yöresel ürünleri tanıttı ve festivalin kültürel önemi üzerine konuştu.