Çin, Alman İhracatçılarının Pazar Payını AB’de Ele Geçirdi
Avrupa Birliği (AB) pazarlarında Çin’in, Alman ihracatçılarının pazar payını ele geçirdiği belirtildi. Alman Kamu Kalkınma Bankası (KfW), AB pazarlarında yaşanan Çin ve Almanya arasındaki rekabete ilişkin bir raporunu yayınladı.
Rapora göre, Çinli üreticiler son 12 yılda Avrupa’da Alman ihracatçılardan pazar payını artırmaya devam etti ve AB pazarlarında Almanya ile Çin arasındaki ekonomik rekabetin arttığı bildirildi.
Raporda, Almanya’nın ihracat payının azalırken, Çin’in kazandığı vurgulandı. Ayrıca, ABD ve Çin arasındaki ticaret gerginliklerinin AB pazarlarında ticari rekabeti daha da yoğunlaştırabileceği belirtildi.
KfW raporunda, Almanya ve Çin’in ihracat profillerinin giderek benzerleştiği ve her iki ülkenin otomotiv, makine mühendisliği ve kimya sektörlerinde rekabet ettiği ifade edildi. Rapor, Almanya’nın bu ürün kategorilerinde Çin’e karşı hala bir avantajı olsa da, farkın kapanmakta olduğunu belirtti.
2012-2024 döneminde, Almanya’nın AB’deki otomotiv ihracatındaki payının düştüğü, aynı dönemde ise Çin’den yapılan otomotiv ihracatının arttığı vurgulandı. Makine mühendisliği ve kimyasal ürünlerde de benzer eğilimler gözlemlendi.
Bununla birlikte, raporda Almanya’nın geçen yıl ihracatının büyük bir kısmını AB ülkelerine gerçekleştirdiği, Çin’in ise sadece küçük bir kısmını AB ülkelerine sattığı belirtildi. KfW Bank’ın Baş Ekonomisti Dirk Schumacher, Çin’in Avrupa pazarlarına odaklandığını ve Almanya’nın rekabetçi koşullar oluşturması gerektiğini ifade etti.