Everest Dağı’nda 10 yıl sonra bir ilk

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin haberine göre Nepal, turizmi canlandırmak amacıyla önümüzdeki iki yıl boyunca Himalayalar’daki 97 zirveyi ücretsiz tırmanışa açacak.

Dünyanın en yüksek dağı Everest’e tırmanmak için ücretler de Eylül ayından itibaren neredeyse on yıl sonra ilk kez artırılıyor. Ücretlerin zirve sezonunda 15 bin dolara çıkarılacağı açıklandı.

Nepal Turizm Dairesi, uygulamanın ülkenin “keşfedilmemiş turizm potansiyelini ve destinasyonlarını” öne çıkarmasını hedeflediklerini belirtti.

NEPAL DAĞCILIKLA GEÇİNİYOR

Dünyanın en yüksek 10 dağından 8’ine ev sahipliği yapan Nepal’de dağcılık, önemli bir gelir kaynağı. Geçen yıl tırmanış izinlerinden 5,9 milyon dolar elde edilirken, bunun dörtte üçünden fazlası Everest’ten geldi.

Ücretsiz hale getirilen zirveler, Nepal’in Karnali ve Sudurpaschim eyaletlerinde yer alıyor. 5 bin 970 ile 7 bin 132 metre arasında değişen yükseklikleriyle bu dağlar, ülkenin en yoksul ve en az gelişmiş bölgelerinden birinde bulunuyor.

SON İKİ YILDA EVEREST’E 421 TIRMANIŞ İZNİ

Son iki yılda bu 97 zirveye tırmanan dağcı sayısı sadece 68 olurken, 2024’te Everest için 421 tırmanış izni verildi. 8 bin 849 metrelik Everest son yıllarda aşırı kalabalık, çevresel sorunlar ve ölümle sonuçlanan tırmanış girişimleriyle gündemde.

Nepal Yüksek Mahkemesi, Nisan 2024’te hükümete Everest ve bazı diğer zirvelerde verilen tırmanış izinlerini sınırlandırma talimatı vermişti.

Nepal Parlamentosu’nda görüşülen yeni yasa tasarısı, Everest’e tırmanmak isteyenlerin önce ülkede 7 bin metreyi aşan bir dağı çıkmış olmalarını zorunlu kılacak. Bu durum, Karnali ve Sudurpaschim’deki ücretsiz zirveleri “ideal antrenman alanları” haline getiriyor.

Related Posts

Yapay zeka tavsiyesi hastanelik etti: 50 yıllık hastalık geri döndü

Yapay zeka uygulamaları restoran önerilerinden e-posta yazmaya kadar birçok konuda yardımcı olsa da, sağlık tavsiyesi söz konusu olduğunda ciddi riskler barındırabiliyor. Bunun çarpıcı bir örneği, bir sohbet robotunun önerdiği beslenme planını uygulayan bir adamın hastanelik olmasıyla yaşandı.

ABD’de sert iniş yapan uçak, pistteki uçaklara çarptı

ABD’nin Montana eyaletinde sert iniş yapan bir uçağın park halindeki uçaklara çarpması sonucu 4 kişi yaralandı, uçaklar alev topuna döndü.

Fiyatı altını geçti! Kilosu el yakıyor

Edirne’de yeni sezonla birlikte kuru bamyanın kilogram fiyatı 5 bin TL’ye yükseldi. Son zamlardan sonra kuru bamya, satış fiyatında gram altını da geride bıraktı. Esnaf, bu durumun satışlara olumsuz yansıdığını söylüyor.

İrem Derici evleniyor

Şarkıcı Burak Bulut’un düğününde, İrem Derici sevgilisi Melih Kunukçu’dan evlilik teklifi aldı. Derici, teklifi “Sonsuza dek evet” diyerek kabul etti.

Hamas heyeti Gazze’de 60 günlük ateşkesi görüşmek üzere Kahire’de

Mısırlı kaynakların haberine göre, Hamas heyetinin anlaşmazlıkların aşılması ve Gazze’de geçici bir ateşkese ulaşılması için Kahire’de yoğun temaslar yürüttüğü ifade edildi. Kahire’de yürütülen toplantılarda “Ateşkesin sağlanması ve 60 günlük bir ateşkes üzerinde anlaşmaya varılması” konularının ele alınacağı ifade edildi.

Bolu’da yerleşim alanlarına yakın bölgede yangın çıktı

Bolu’da Alpağut Mahallesi 265 Sokak yakınlarında orman ve çalıların bulunduğu alanda, saat 15.30 sıralarında yangın çıktı. Mahallelinin ihbarıyla bölgeye çok sayıda itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı arazözler sevk edildi. Ekipler, yangına …