Welcome to Our Website

Financial Times: Türkiye Afrika’da güçlü bir oyuncu

İngiliz gazetesi Financial Times’ta, Türkiye’nin Afrika’da oluşturduğu konumu ve gücüyle ilgili bir yazı yer aldı.Yazıda, Ankara’nın yumuşak güç girişimleri, daha derin ticaret bağları ve büyüyen güvenlik ittifakları aracılığıyla kıtada siyasi bir arabulucu haline geldiği belirtildi.

SOMALİ VE ETİYOPYALI DİPLOMATLARIN ANKARA’YA GELİŞİ

Yazıya göre, Somali ve Etiyopyalı diplomatlar, Doğu Afrika ülkeleri arasında savaşa yol açma tehlikesi bulunan acı anlaşmazlığı sona erdirmeyi amaçlayan görüşmelerde bulunmak üzere bu ay Türkiye’nin başkenti Ankara’ya geldi.

Üst düzey bir Türk diplomat, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın müzakerelere hakemlik yaptığını, her heyeti bakanlığında ayrı odalara yerleştirdiğini ve daha sonra yüz yüze görüşmelerde bulunmak üzere bir araya getirdiğini söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, denize kıyısı olmayan Etiyopya’nın Ocak ayında Somaliland bölgesinde bir deniz üssü inşa etme konusunda anlaşmaya varmasının ardından, her iki ülkeye de ilişkilerin düzeltilmesi için lobi faaliyetlerinde bulunmuş ve Somali’yi öfkelendirmişti,.

ANKARA’NIN ARABULUCUK ROLÜ

Önümüzdeki ay devam etmesi beklenen Mogadişu ve Addis Ababa arasındaki görüşmelerde Ankara’nın arabuluculuk rolü, Türkiye’nin Afrika’daki nüfuzunun son 20 yılda nasıl arttığını gösteriyor.

Türkiye, güçlü siyasi, ticari ve güvenlik ittifakları kurarak, Çin ve ABD gibi birçok ülkenin bölgede nüfuzunu yansıtmaya çalıştığı bir ortamda kendisini güçlü bir oyuncu olarak konumlandırabildi.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Görevlisi Elem Eyrice-Tepeciklioğlu, “Türkiye’nin Afrika’daki artan etkisi, dış politika seçeneklerini çeşitlendirme, bölgesel güç hedeflerini öne çıkarma ve bölgesel ve küresel meselelerde daha büyük rol oynama özlemleriyle ilgilidir” dedi.

BÜYÜKELÇİLİK SAYISINI NEREDEYSE 4 KATINA ÇIKARDI

Türkiye, 2003 yılından bu yana Afrika’daki büyükelçilik sayısını neredeyse 4 katı artırarak 44’e çıkardı, kıtanın savunma sektöründe önemli bir aktör haline geldi ve İstanbul’u, çok az uluslararası havayolunun uçuş yaptığı düzinelerce Afrika şehrine bağlayan kapsamlı bir havayolu rotaları ağı başlattı.

Alman düşünce kuruluşu Konrad Adenauer Vakfı’nın Sahel programı direktörü Ulf Laessing, “(Ankara) Afrika’yı Türk dış politikasının önceliği ilan ederek temelleri attı” dedi.

Türkiye’nin son yıllarda hızla artan etkisi, Sahra’nın güneyindeki yarı kurak şerit olan Sahel’de özellikle belirgin hale geldi.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi orta güçler olarak adlandırılan ülkelerin yanı sıra Ankara, teröristlerin ve isyancı grupların saldırılarından ve halkın tepkisinden yararlanan isyancı askerlerin birkaç hükümeti devirmesinin ardından Sahel bölgesinde nüfuzunu artırdı.

“AFRİKA DAHA REKABETÇİ BİR YER”

Şu anda Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi adlı düşünce kuruluşunda çalışan eski CIA yetkilisi Cameron Hudson, Afrika’nın, çok sayıda yabancının nüfuz için mücadele ettiği “daha rekabetçi bir yer” haline geldiğini söyledi.

Hudson, “Afrika ülkeleri on yıllardır kıtadaki Fransız, İngiliz veya Amerikan müdahalelerine karşı tavır alırken, bu orta güçteki ülkelerle yeni fırsatlar ve ortaklıklar elde ediyorlar” diye ekledi.

Analistlere göre, Türkiye’nin Afrika’da kendini kurma stratejisinde ilk olarak 2011 yılında önemli değişimler yaşandı. Bu değişim, Türk iş dünyasının kıtanın yükselen ekonomik gücünden yararlanma isteği ve Ankara’nın nüfuzunu yakın çevresinin ötesine taşıma hedefiyle gerçekleşti.

Erdoğan, Somali’nin derin bir kıtlık içinde olduğu bir dönemde uçarak, neredeyse yirmi yıldır ziyaret eden ilk Afrika dışı lider oldu. Somali’nin başkenti Mogadişu’nun havaalanında, limanında ve caddelerinde Türk bayraklarının dalgalandığı coşkulu bir karşılamaya vardı.

Şık takım elbise giyen ve eşi ile bakanlardan oluşan heyeti eşliğinde yola çıkan Erdoğan, havan toplarının isabet ettiği sokakları dolaşarak, diğer ülkelerden yardım çağrısında bulundu.

“Burada yaşanan trajedi, medeniyetin ve çağdaş değerlerin bir sınavıdır” demişti o zaman.

ERDOĞAN’IN 2011’DEKİ SEYAHATİNİN SOMALİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Türk diplomat, Erdoğan’ın 2011’deki seyahatinin “tüm kıtaya Türklerin Afrika ile gerçekten çalıştığını gösterdiğini” söyledi.

Ziyaretin Somali üzerindeki etkisi beklenmedik şekilde uzun süreli oldu ve ülkede İstanbul ismi giderek daha yaygın bir kız ismi haline geldi.

Türkiye, Ankara’nın öncülüğünde ve çoğunlukla Türk şirketleriyle birlikte yürüttüğü ticari, güvenlik, diplomatik ve dini çabalarla Afrika’daki varlığını hissettirmeye devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’na göre, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ticaret geçen yıl 32 milyar dolara çıkarak 2013’e göre neredeyse yüzde 50 arttı. Türk müteahhitler ayrıca, batılı meslektaşlarının algılanan güvenlik riskleri nedeniyle genellikle uzak durduğu Nijer gibi ülkeler de dahil olmak üzere havaalanları ve oteller gibi en az 1.800 altyapı projesinde çalıştı.

“ÇOK BÜYÜK FIRSATLAR”

Laessing, “Türk hükümeti Türk inşaat şirketlerinin bölgede tutunmasına yardımcı oldu,” dedi. “Batılı ülkelerin görmezden geldiği ülkelere yatırım yapmak için daha fazla risk aldılar.”

Hudson, Türk şirketlerinin Erdoğan’ın önemli diplomatik ilişkiler kurduğu Afrika ülkelerine yatırım yapmasının “tesadüf olmadığını” söyledi.

“Hepsi aynı şeyi gören birçok yeni güç var: Hizmet verilmesi gereken büyüyen bir iç pazar ve ulusal savunma sanayileri, ordular veya altyapı veya gelişmekte olan tüketici pazarları gibi az gelişmiş bir pazar; çok büyük fırsatlar var.”

TÜRKİYE YUMUŞAK GÜÇ GİRİŞİMLERİNE YATIRIM YAPTI

Türkiye ayrıca Afrika’da kalpleri ve zihinleri kazanmak için yumuşak güç girişimlerine yatırım yaptı, bazen de paylaşılan dini inançlara güvendi. Gana’nın başkenti Accra’da İstanbul’un simgesel Mavi Camii tarzında büyük bir ulusal cami inşa etmek için yaklaşık 10 yıl harcadı. Mali, Cibuti, Sudan ve başka yerlerdeki diğer camilerin parası ödendi.

Somali, Türkiye yapımı okul ve hastanelerden yararlanıyor ve yetenekli Afrikalı öğrencilere Türkiye’de eğitim imkânı sunan burs programları bulunuyor.

Türkiye’nin devlet yayın kuruluşu TRT, geçen yıl İngilizce, Fransızca, Swahili ve Hausa dillerinde yayın yapan bir Afrika haber servisi başlattı. Bu arada, devlet destekli taşıyıcı Türk Hava Yolları, analitik firması Cirium’un Ağustos uçuş verilerine göre, artık Afrika dışındaki diğer taşıyıcılardan daha fazla Afrika destinasyonuna hizmet veriyor.

Türkiye ayrıca birçok Afrika ülkesine yönelik vize kısıtlamalarını gevşeterek, özellikle Sahel ülkelerinden gelen orta ve üst sınıf vatandaşların iş, eğlence ve sağlık ihtiyaçları için Türkiye’yi ziyaret etmelerine olanak sağladı.

Laessing, “Sahel’den gelen insanlar genellikle Avrupa’nın vize alması nedeniyle ayrımcılığa uğruyor” dedi. “Türkiye, dünyanın her yerinden insanların ziyaret etmesini kolaylaştırıyor.”

EN BÜYÜK GÖSTERGE: GÜVENLİK İTTİFAKLARININ DERİNLİĞİ

Ancak Türkiye’nin Afrika’daki erişiminin en büyük göstergesi, güvenlik ittifaklarının derinliği olmuştur. Ankara, Sahel’deki Nijer’den kıtanın doğusundaki Somali ve Etiyopya’ya kadar uzanan ülkelerle bağlar geliştirmiş ve savaş alanlarında etkili olduğu kanıtlanmış, etkili ancak ucuz insansız hava araçlarının tedarikçisi olarak kendini göstermiştir.

Analistler ve eleştirmenler, Türk yapımı insansız hava araçlarının, satın alımlarında sınırlı insan hakları gereklilikleri bulunması nedeniyle de cazip hale geldiğini, ancak bunların yalnızca hükümetlere satıldığını ve devlet dışı aktörlerin hariç tutulduğunu söylüyor.

BAYRAKTAR TB2 İHA’LARI, TÜRKİYE’NİNASKERİ CAZİBESİNİN DAYANAĞI

Bayraktar TB2 İHA’ları, Türkiye’nin Afrika ülkelerine yönelik askeri cazibesinin bir dayanağı haline geldi. Bunlar, Erdoğan’ın damadını başkanı olarak sayan özel bir Türk savunma şirketi olan Baykar tarafından üretiliyor. Mali, Nijer, Etiyopya ve diğer ülkelerin cephaneliklerinde İHA’lar var.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Eyrice Tepeciklioğlu, Türkiye’nin Afrika ülkelerine ayrıca hafif silahlar, mayın temizleme araçları, zırhlı araçlar ve helikopterler sattığını söyledi.

NEREDEYSE TÜM AFRİKA ÜLKELERİYLE İŞ BİRLİĞİ

Bağlantılar sadece silah satışlarının ötesine geçiyor. Türk diplomat, “Neredeyse tüm Afrika ülkeleriyle güvenlik ve savunma iş birliğimiz büyüyor,” dedi. Kişi, “Türkiye, ulusal ordularını kurma ve güvenlik sektörünü yeniden düzenleme konusunda Somali yetkilileriyle çok yakın bir şekilde çalışıyor” dedi ve diğer Afrika ülkelerinin askeri güçleri için eğitim talep ettiğini ekledi.

Somali ile bağların derinleşmesine dair diğer işaretler arasında Türkiye’nin bu yılın ilerleyen zamanlarında ülkenin kıyılarına 30 milyar varile kadar petrol ve gaz rezervi keşfi için bir gemi göndermesi yer alıyor. Bu, bu yılın başlarında Somali’nin karasularını korumak için yapılan ve büyük bir Türk askeri üssünün bulunduğu bir anlaşmanın ardından geldi.

NATO üyesi Türkiye’nin Afrika’daki yükselişi, Rusya ve Çin’in kıtayla etkileşimine atfedilen Batı şüpheciliği olmadan gelişti. Hudson, “Rakip olmak ile düşman olmak arasında fark var. ABD, Türkiye ile diplomatik ve ticari olarak rekabet edebilir, ancak nihayetinde Türkiye bir müttefiktir” dedi.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir