‘Genç yaş grubunda kanser vakalarında artış yaşanıyor’

Bilim İnsanları: Gençler Arasında Kanser Vakaları Artıyor

Son zamanlarda genç yaş grubunda kanser vakalarında belirgin bir artış olduğunu belirten Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, özellikle meme, kolorektal, pankreas ve testis kanserinin gençler arasında daha sık görülmeye başladığını ifade etti. Ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde tarama yaşının daha genç yaşlara çekilebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Şimşek, bu durumda düzenli kontrollerin hayati önem taşıdığını belirtti.

Doç. Dr. Melih Şimşek, genç nüfus tanımının toplumda genellikle farklı algılandığını vurgulayarak, “50 yaş altı kanser hastalarını genç olarak değerlendiriyoruz” dedi. Yapılan son araştırmalarda, gençlerde özellikle meme kanseri, testis kanseri ve her iki cinstede kolorektal ve pankreas kanserinde ciddi bir artış tespit edildiğini aktardı. Bu artışın nedenlerine dair net bir sonuca ulaşılamamış olsa da çevresel faktörlerin ve tarama programlarının önemli rol oynadığını belirtti.

Doç. Dr. Şimşek, kanser vakalarındaki artışta tanı yöntemlerindeki gelişmelerin de etkili olduğunu belirtti. Mamografi veya kolonoskopi gibi tarama testlerine erişimin zor olduğu geçmişte, günümüzde bu tür testlerin daha yaygın hale geldiğini aktaran Şimşek, ayrıca acil servislerde yapılan görüntülemeler sırasında kanser teşhisi konulabildiğini dile getirdi. Tarama yaşlarının genç nüfusa yönelik olarak değiştirildiğini de belirten Doç. Dr. Şimşek, kolon kanseri tarama yaşıyla ilgili yapılan düzenlemenin yaş sınırının 45’e çekildiğini, aynı şekilde meme kanseri taraması için mamografi yaşı sınırının da 40’a indirildiğini açıkladı.

Çevresel faktörler ve beslenme alışkanlıklarının kanser vakalarındaki artışta etkili olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Şimşek, özellikle batı tipi beslenme ve obezitenin genç yaşlarda kanser riskini artırdığını belirtti. Ailede kanser öyküsü bulunan gençlerin daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Melih Şimşek, ailede kanser öyküsü bulunan bireylerin yaşamlarının çok daha genç yaşlardan itibaren düzenli kontroller yapmalarının önemine değindi.

Sigara kullanımının akciğer kanseri riskini artırdığını belirten Doç. Dr. Şimşek, uzun süre sigara içen bireylerde düşük doz radyasyonlu tomografi taramalarının önerildiğini söyledi. Akciğer kanseri riski taşıyan sigara içen bireyler için düşük doz radyasyonlu taramaların erken teşhis açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

(DHA)

Related Posts

Menopoz sonrası kanamaya dikkat: Rahim kanserinin habercisi olabilir!

Menopoz sonrası kanamaya dikkat: Rahim kanserinin habercisi olabilir!

“Daha az zararlı” iddialarına inanmayın ! : Yeşilay’dan elektronik sigara uyarısı

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, “elektronik sigara daha az zararlı” algısının doğru olmadığını belirtti. “Elektronik sigara konusunda ciddi bir algı bozukluğu ortaya çıkarılmaya başlandı. Bunlardan biri ‘Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir’ diye. Asla doğru değil. ‘Sigaradan daha az zararlı’ deniliyor. Bu da doğru değil” açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Şok diyet uyarısı: Hızlı kilo kaybı sağlığınızdan etmesin!

Yaz ayları yaklaşırken hızlı kilo verme isteği artıyor. Ancak uzmanlar, şok diyetlerin bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguluyor.