“Göz sağlığını tehdit eden sahte güneş gözlükleri katarakt nedeni”

“`html

Güneş Gözlükleri: Sağlığınızı Korumanın Yolu

Yaz mevsiminde sıklıkla tercih edilen güneş gözlükleri, sadece bir stil aksesuvarı değil, aynı zamanda göz sağlığının korunmasında kritik bir rol oynuyor. Ancak, piyasada bulunabilen sahte gözlükler, ciddi sağlık tehlikeleri oluşturabiliyor. 1’inci Bölge İstanbul Optisyen-Gözlükçüler Odası Başkanı Ayhan Demircan, “Sahte güneş gözlükleri bu kadar yaygın hale geldiyse, risk almamanız gerekir. Bu zararlı gözlükler erken yaşta katarakt gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.” dedi.

UV Işınlarından Koruma Önemi

Güneş gözlükleri, gözleri zararlı ultraviyole (UV) ışınlarından koruyarak sağlığınızı güvende tutar. Ancak sahte ürünler, bu korumayı sağlamaktan çok, göz sağlığını tehdit ediyor. Uzmanlar, özellikle UV ışınlarını filtreleme özelliği bulunmayan sahte gözlüklerin, başta katarakt olmak üzere, birçok göz hastalığına sebep olabileceği konusunu vurguluyor.

“Ultraviyole Işınlarını Filtreleyip Filtrelemediğine Dikkat Edin”

Sahte güneş gözlüklerinin sadece laboratuar ortamında tespit edilebileceğine dikkat çeken Optisyen Turgut Çakar, “Ancak orijinal olup olmadığını öğrenmek için optisyenlik müesseselerinden destek alabilirsiniz. Burada asıl mesele camların ultraviyole ışınlarını ne kadar etkili bir şekilde filtrelediği.” şeklinde açıklamada bulundu.

Çakar, kaliteli ürünlerin farklı markalarda ve fiyat aralıklarında bulunabileceğini belirtti ve devam etti: “Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTUB) kayıtlı ürünler kullanmalısınız. Gözdeki iris bölgesi, ışık koşullarında bir perde gibi işlev görür. Sahte gözlükler, bu mekanizmayı bozar ve gözün gereğinden fazla açılmasına neden olur. Sonuç olarak, katarakt ve diğer göz sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.”

Gözlük Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çakar, tüketicilerin, kayıtlı ve denetimli optik mağazalardan alışveriş yapmaları gerektiğini ifade etti: “Ürünler, Sağlık Bakanlığı tarafından denetim altındadır. Güneş gözlükleri, kişisel koruyucu donanım olarak değerlendirildiğinden, Ticaret Bakanlığı tarafından kontrol edilir. Optisyen dükkanları yıllık olarak bakanlık tarafından denetlenmek zorundadır.” dedi.

“Fiyat, Kalitenin Göstergesi Değil”

Çakar, internet üzerinden güneş gözlüğü almanın risklerine dikkat çekti: “Fiyat, sağlık açısından en önemli faktör değildir. Kaliteli bir ürünü uygun fiyatla bulmanız mümkün olabilir. Ancak sorun, takipsiz ürün almaktadır.”

Demircan: Talep, Arzı Doğuruyor

Demircan, sahte gözlüklerin moda haline geldiğini belirtirken, “Arz ve talep ilişkisi burada devreye giriyor. Sahte ürünler kaçak yollarla piyasaya sürülüyor. Bunun önüne geçmek için resmi controlden geçmeleri gerekiyor. Sağlık Bakanlığı denetiminden geçen optisyenlerden alışveriş yapmak en güvenli yoldur.” şeklinde uyarıda bulundu.

Demircan, tüketicilerin güvenilirlik arayışında olduğuna dikkat çekerek, “Sosyal medya ya da diğer medya kaynakları üzerinden gördükleri ürünlere yöneliyorlar. Ancak sağlıklarını riske atmamaları için ruhsatlı optisyenlik müesseselerinden alışveriş yapmalarını öneriyorum.” ifadelerini kullandı.

“İnternet Alışverişinde Riski Azaltmak”

Demircan, internetten alınan gözlüklerin kalite kontrolünün yapılamadığına dikkat çekerek, “Aldığınız ürünün orijinal olup olmadığını anlamanız zor. Bu durumlardan kaynaklanabilecek sağlık sorunları, toplum sağlığı açısından büyük sorunlar oluşturabiliyor.” dedi.

Bilinci artırmanın önemini vurgulayan Demircan, “Vatandaşların sağlıklarını riske atmadan, Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenen müesseselerden alışveriş yapmaları gerekiyor.” dedi.

Demircan, ayrıca mavi ışık koruma özelliği bulunan camların internetten alınması konusunda da uyarıda bulundu: “Bu tür camların da laboratuvar testleri ile onaylanması gerekir. Sağlığınızı korumak için reliable optik müesseselerden temin etmelisiniz.” (DHA)

“`

Related Posts

“Daha az zararlı” iddialarına inanmayın ! : Yeşilay’dan elektronik sigara uyarısı

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, “elektronik sigara daha az zararlı” algısının doğru olmadığını belirtti. “Elektronik sigara konusunda ciddi bir algı bozukluğu ortaya çıkarılmaya başlandı. Bunlardan biri ‘Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir’ diye. Asla doğru değil. ‘Sigaradan daha az zararlı’ deniliyor. Bu da doğru değil” açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Şok diyet uyarısı: Hızlı kilo kaybı sağlığınızdan etmesin!

Yaz ayları yaklaşırken hızlı kilo verme isteği artıyor. Ancak uzmanlar, şok diyetlerin bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Uzmanı uyardı: ‘Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat’

Bilimsel dayanağı olmayan ürünlerin hastalara zarar verebileceğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Akosman, “Bazı bitkisel kürler karaciğer enzimlerini etkileyerek ilaçların metabolizmasını değiştirebilir, hatta bazı vakalarda hayati riskler oluşturabilmektedir. Bugüne kadar bitkisel kürlerin kanseri tedavi ettiğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir klinik veri bulunmamaktadır. Bitkisel ürünler yanlış zamanda ve dozda kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle onkoloji hekimiyle iş birliği içinde olunması hayati önem taşır” dedi.