İçerisindeki cıvayı yüzde 35 azaltacak formül geliştirildi

İsveçli Bilim İnsanları Ton Balığında Cıva Miktarını Azaltacak Yöntem Geliştirdi

İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi ve Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nden oluşan bir ekip, ton balığının ambalajlanma sürecine küçük bir müdahale yaparak bu önemli sorunu azaltmayı başardı. Yapılan laboratuvar testlerinde, ton balığına sistein adlı bir amino asit eklenerek balıktaki cıva miktarının yüzde 25 ila yüzde 35 oranında azaltılabildiği gözlemlendi.

Araştırmacılar, cıva ile güçlü bir bağ oluşturan sisteini tercih ettiler çünkü sistein, cıva ile etkili bir şekilde etkileşime geçebiliyor. Daha önce cıva uzaklaştırma üzerine yapılan çalışmalardan elde edilen bilgiler doğrultusunda, sistein içeren sıvının ton balığı ile daha fazla temas etmesiyle cıvanın dışarı atılabildi.

Chalmers Üniversitesi’nden kimyager Przemysław Strachowski, bu yöntemin cıvanın bir kısmını balıktan çıkararak çözeltiye bağlanmasını sağlayabileceğini belirtti. Ancak, çözeltiye geçen cıvanın bertaraf edilmesi için ek araştırmalara ihtiyaç olduğu da vurgulandı.

Yapılan çalışmaya göre, sistein ile işlenen ton balığının görünüşünde ya da kokusunda herhangi bir değişiklik gözlenmedi. Ayrıca, bu yöntemle cıva giderimi sürekli olarak devam etti ve ek katkı maddelerine ihtiyaç duyulmadı.

Cıva riski özellikle hamile kadınlar ve küçük çocuklar için balık tüketiminde önemli bir konuydu. Ancak uzmanlar, balık tüketiminin sağladığı faydaların risklerden daha ağır bastığını belirtiyor. Bu sebeple, gıda ambalajı yoluyla cıva miktarını azaltmak, bu riski daha da düşürebilir.

Strachowski, “Bu tür bir ambalaj sayesinde ürün raflarda beklerken bile aktif olabilir ve endüstriyel olarak uygulandığında güvenliği artırabilir” dedi.

Çalışmanın diğer yazarı olan gıda bilimci Mehdi Abdollahi ise, “Araştırmamız ton balığındaki cıva kirliliği ile başa çıkmak için sadece tüketimi kısıtlamanın değil, alternatif yöntemlerin de mümkün olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Abdollahi’ye göre hedef, gıda güvenliğini güçlendirmek ve kısıtlamalı ürünlerin daha iyi değerlendirilmesini sağlamak.

 

Related Posts

Yeterince dinlenemiyorsanız bu 3 yöntem sizi kısa sürede toparlayabilir

Günümüzün yoğun temposunda birçok kişi, yeterince uyusa bile kendini dinlenmiş hissetmiyor. Sürekli yorgunluk, düşük enerji ve odaklanma problemleri hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebiliyor. Uzmanlara göre, doğru yöntemlerle vücudu ve zihni kısa sürede toparlamak mümkün.

Deprem sonrası psikolojik dayanıklılık hayati önem taşıyor

Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından, Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel, afetlere karşı psikolojik hazırlığın önemine dikkat çekti. Özellikle çocuklar ve kaygı düzeyi yüksek bireyler için doğru bilgilendirmenin ve destek yöntemlerinin kritik olduğunu vurguladı.

Kalp krizi ve felç riskinin azaltıyor! ‘Haftada en az bir porsiyon yenmeli’

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Deprem geçti ama korkusu kaldıysa bu uyarıya kulak verin

Klinik Psikolog Sermin Bozbağ, İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yoğun kaygı yaşayan bireyleri uyardı. Psk. Bozbağ, “Deprem korkusu normaldir, ancak etkisi uzun sürüyorsa profesyonel destek alınmalı” dedi.

12 Mayıs’a kadar onarım çalışmaları yapılacak: Kara yollarında son durum!

Kara yollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gidilmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması gerekiyor.

Dışkınızda gördüğünüz bu işaret doktorları endişelendiriyor!

Dışkınızın görünümü, sindirim sağlığınız hakkında hayati bilgiler verebilir. Ancak çoğu zaman göz ardı edilen veya konuşulmaktan kaçınılan bu durum, bazı ciddi sağlık sorunlarının erken belirtilerini ortaya koyabilir. Gastroenterologlar, özellikle dışkıda kan, renk veya şekil değişiklikleri gibi belirtilerin ciddiyetle değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir