İran Yüksek Güvenlik Konseyi’nden ateşkes açıklaması: Zamanında ve orantılı yanıtlarımız, İsrail’i tek taraflı ateşkese zorladı

İran Yüksek Güvenlik Konseyi, İsrail ile Ateşkes Anlaşmasına Varıldığını Reddetti

T24 Dış Haberler

İran Yüksek Güvenlik Konseyi, ABD Başkanı Donald Trump‘ın dün gece İran ile İsrail arasında ateşkes anlaşmasına varıldığı duyurusunun ardından açıklamada bulundu. Konsey, İsrail’in “tek taraflı ateşkese zorlandığını” savunarak İran’ın yanıtlarının başarılı olduğunu belirtti. 

İran Yüksek Güvenlik Konseyi, İsrail ile olan ateşkesten yana olmadığını ve ABD Başkanı Trump’un bu konudaki açıklamasını reddetti. Konsey, İran’ın direnişinin ve dayanışmasının önemli olduğunu ve İslam savaşçılarının kararlılığına vurgu yaptı.

Açıklamada, “Halkımızın direnişinin, dayanışmasının ve eşsiz birliğinin zamanında farkına varılması, düşmanın ana stratejisini paramparça etti ve İslam savaşçılarının kararlılığı ve yaratıcı ve yenilikçi mücadele ve sürekli takip boyunca yıllar boyunca inşa edilen çarpıcı güçlerinin, 12 günlük kanlı ve yönetimsel mücadele boyunca kullanılması ve her saldırganlığa zamanında ve orantılı bir şekilde yanıt verilmesi fırsatını sağladı,” denildi.

Konsey tarafından yapılan açıklamada, verilen yanıtların düşmanı pişman olmaya ve yenilgiyi kabul etmeye ve saldırganlığını durmaya zorladığı belirtildi. 

Olaylar Nasıl Gelişti?

ABD Başkanı Donald Trump, dün akşam İran’ın Katar’daki El Udeyb Hava Üssü’ne saldırısının ardından Tahran’a teşekkür ederek saldırıyı önceden haber verdikleri için can kaybı olmadığını söylemiş; sonra da İsrail ve İran arasında tam ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.

Trump, “Resmen, İran ateşkesi başlatacak ve 12. saatte İsrail ateşkesi başlatacak ve 24. saatte dünya tarafından 12 günlük savaşın resmen sonu selamlanacak” demişti.

İran önce İsrail’in saldırıları durdurması halinde ateşkesi kabul edeceğini açıklamış ve devlet medyası sabah saatlerinde Tahran’ın ateşkesi başlattığını duyurmuştu. Ardından İsrail de Başbakanlık Ofisi aracılığıyla operasyonun hedefine ulaştığını söyleyerek ve İran’ın olası ihlallerine çok sert yanıt verileceğini belirtmişti.

Ancak ateşkesin ilk saatlerinde İsrail ordusu, İran tarafından füze saldırısı gerçekleştirildiğini duyurarak ihlal edildiğini iddia etmişti. İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, İsrail ordusuna Tahran’daki “rejim hedeflerini vurma” talimatı vermişti. İran devlet televizyonu, İran’dan İsrail’e füze fırlatıldığı iddiasını yalanlamıştı.

Related Posts

Muğla’da Orman Yangınlarının %88’i İnsan Kaynaklı

Muğla’daki orman yangınlarının yüzde 88’i insan kaynaklı; ziraat alanındaki yangınlar da artıyor.

Özel’den Terörsüz Türkiye Komisyonu açıklaması: “Bu komisyonun dışında kalınamaz”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Terörsüz Türkiye Komisyonu’nun dışında kalınamayacağını söyledi. Özel, “CHP’nin ön şartı ‘nitelikli çoğunlukla’ karar alınması.” dedi.

Sahneye çıkan kazanmıyor, sahnede duran kazanıyor: Magazin Bahane’de ödül gecesi tartışması!

Gökay Kalaycıoğlu ve Hakan Solaker, bu hafta “Magazin Bahane”de ödül gecesinde yaşanan gerilimi masaya yatırdı. Sahnede yapılan açıklamalar, magazin camiasında büyük yankı uyandırdı.

Meteoroloji açıkladı: Yarın sabah başlayacak

Haftalardır Marmara Bölgesi’ni esir alan sıcak hava dalgası, çarşamba günü sabah saatleri itibarıyla yerini sağanak yağışa bırakacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), aralarında İstanbul’un da bulunduğu 8 il için yağış uyarısı yaptı. Söz konusu yağmurların cuma gününde 21 ilde görülmesi bekleniyor.

Tekirdağ’da feci kaza: İkisi çocuk altı yaralı var

Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde meydana gelen trafik kazasında ikisi çocuk, altı kişi yaralandı.

Uzak Doğu’yu sallayan çatışmalardan sonra, barış görüşmesi başladı

Kamboçya ve Tayland, onlarca kişinin hayatını kaybettiği sınır çatışmalarının beşinci gününde Malezya’da ateşkes masasına oturdu. ABD ve Çin’in de destek verdiği görüşmelere Trump öncülük ederken, Tayland tarafı Kamboçya’nın samimiyetinden şüpheli.