Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde Yaşanan Yangın İş Güvenliği Denetimlerini Gündeme Getirdi
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangın, 78 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu ve iş sağlığı ile güvenliği konularını bir kez daha tartışmaya açtı. Uzmanlar, iş güvenliği uzmanlarının ücretlerinin işverenler tarafından ödenmesi durumunda işletmelerin kusurlarının gizlenebileceğine dikkat çekti.
“İşten Çıkarılan Bildirenler Var”
Türkiye gazetesi yazarı Cevdet Fırat Aydoğmuş’un haberine göre, İş Sağlığı ve Güvenliği Dernekleri Federasyonu (İSAF) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, ülkemizde yasal düzenlemelerin yeterli olduğunu ancak denetimlerde eksiklikler olduğunu belirtti. Ensari, “Yönetmeliklere ve yasalara uyulmadığında denetleme mekanizmasının işlemediğini” vurgulayarak, gelişmiş ülkelerdeki düşük kayıp oranlarının kontrol mekanizmasının sağlam işlemesinden kaynaklandığını dile getirdi. Ayrıca iş güvenliği uzmanlarının ücretlerini işverenlerin ödediğini söyleyen Ensari, bu durumun bildirim yapma konusunda iş güvenliği uzmanlarını kısıtladığını ifade etti. İş güvenliği uzmanlarının iş yerindeki eksiklikleri bildirdiğinde işten çıkarıldıklarını belirten Ensari, “İhbarlarını yaptığında işten atıldığını biliyorum. Bakanlığa eksiklikleri bildirdikleri için işten çıkarılıyorlar” dedi.
Çalışan Sayısı Düşük Gösteriliyor
İş sağlığı ve güvenliği açısından iş yerlerinin “az tehlikeli”, “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” olarak sınıflandırıldığını belirten Ensari, otellerin genellikle “az tehlikeli” sınıfında yer aldığını ifade etti. İSG mevzuatına göre bir otelin 50’den fazla çalışanı varsa, iş yerinde bir İSG birimi oluşturulması veya dışarıdan iş güvenliği hizmeti alınması gerektiğini belirten Ensari, işverenlerin çalışan sayısını eksik göstererek yasal düzenlemeleri ihlal ettiğini söyledi.
(Türkiye Gazetesi)
- Şans ve ruh burcunuzu öğrenmek ister misiniz? ‘Kısmet ve Niyet’ yazarı Hakan Kırkoğlu anlatıyor
More Stories
Antep’te 2 bin işçi grevde: Sefalet zammını kabul etmiyoruz
Akıllı telefon kiralama trendi yükselişte!
Kırklareli’nde 11 köpek ve bir kuzu ölü bulundu