İsveçli gazeteciye Erdoğan’a “hakaretten” 11 ay hapis

İsveçli Gazeteci Türkiye’de Hapis Cezasına Çarptırıldı

İsveç gazetesi Dagens ETC adına Türkiye’deki 19 Mart protestolarını takip etmek için İstanbul’a gelen gazeteci Joakim Medin, “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Medin, 27 Mart’ta İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı ve 28 Mart’ta tutuklanarak Marmara Cezaevi’ne konuldu. Yargılandığı davanın ilk duruşmasına Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

Ankara 79’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmayı, Avrupa Parlamentosu’ndan Jonas Sjöstedt, İsveç Parlamentosu’ndan Ulrika Westerlund, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü adına Martin Roux, İsveç’in Ankara Büyükelçisi Malena Mard ve DİSK Basın-İş Genel Başkanı Turgut Dedeoğlu da takip etti.

İletişim Başkanlığı, Medin’in 11 Ocak 2023’te İsveç’in başkenti Stockholm’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maketi ile düzenlenen eyleme katılması nedeniyle “silahlı terör örgütüne üye olma” ve “cumhurbaşkanına hakaret” suçlarından tutuklandığını duyurmuştu. Ankara, Medin’in PKK ile yakın bağlantısı olduğunu iddia ediyor. Medin’in yaptığı sosyal medya paylaşımları, röportajlar ve seyahatleri de suçlamalar arasında yer alıyor.

Savcı duruşmada, Medin’in “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan cezalandırılmasını ve tutukluluğunun devamını talep etti.

Medin: Ben Cumhurbaşkanına Hakaret Etmedim

Çevirmen aracılığıyla konuşan Medin, “Ben Cumhurbaşkanına hakaret etmedim. Yalnızca makale yazdım. Fotoğraf seçimi editörler tarafından yapıldı. Bu nedenle beraatimi istiyorum” dedi.

Medin’in avukatı Veysel Ok da, “Gazeteciler bu sabah Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a Joakim’i sorduğunda, Bakan ‘Gazetecilik sınırları içinde kaldıysa ceza almaz, kararı bağımsız yargı verir’ demişti. Joakim gazetecilik sınırlarında kalmıştır. İsveçli bir gazeteciyi Türkiye’de tutuklu tutmanın, hamile eşinin yanına dönmesini engellemenin hiçbir anlamı yoktur” ifadesini kullandı.

Hakim, Medin’in 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmasına ve hakkındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdiğini açıkladı. Ancak Medin bir başka davada “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla tutuklu olduğu için cezaevinden çıkamayacak.

DW, ANKA / CÖ, ET

Related Posts

ABD’den Pakistan ve Hindistan’a “işbirliği” çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ve Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ile ayrı ayrı telefonda görüşerek bölgede “işbirliği” çağrısı yaptı.

İsveç’te 3 kişi öldürülmüştü: 16 yaşındaki şüpheli gözaltına alındı

Uppsala kentinde düzenlenen, üç kişinin hayatını kaybettiği bıçaklı saldırının 16 yaşındaki şüphelisi gözaltına alındı.

Beşiktaş’ta ‘şeyh’in lüks aracı, ‘çakar’ıyla emniyet şeridinde!

İstanbul Beşiktaş’ta bir motokurye ile lüks araç sürücüsü arasında, araçtaki çakar sistemi nedeniyle tartışma yaşandı. Sürücünün “tahsisli araç” dediği lüks otomobilin Menzil cemaati “şeyh”i tarafından kullanıldığı ortaya çıktı.

Osman Hamdi Bey’in kayıp tablosu 1 milyon sterline satıldı

19. yüzyıl Osmanlı ressamı Osman Hamdi Bey’e ait “Kahve Hazırlanıyor” tablosu, Londra’da düzenlenen müzayedede 1,3 milyon dolara satıldı.

Baykar ve Leonardo ortaklığı Türkiye-İtalya hükümetlerarası Zirvesi’nde

Baykar ile Leonardo arasında Mart ayında imzalanan stratejik iş birliği anlaşma belgeleri bugün karşılıklı olarak teslim edildi.

Soma davasında 10 kamu görevlisine beraat

Soma’da 301 madencinin can verdiği maden faciasına ilişkin davada 28 kamu görevlisinden 10’u beraat etti, 18’ine ise 5 ay ila 6 ay 7 gün arasında hapis cezası verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir