Karahan, TÜİK’i kurtarmak isterken gerçeği itiraf etti: İkinci iş arayanların sayısı artmış

TCMB Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Değerlendirmelerde Bulundu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu ve milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Özellikle Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi işsizlik oranı ile geniş tanımlı işsizlik oranının arasındaki farklılığın nedenlerini vekiller sordu. Karahan, geniş tanımlı işsizliğin neden resmi işsizlik oranından farklı hareket ettiğine dair iki popüler görüş olduğunu belirtti.

“Bunlardan ilki, iş bulamayacağına inanan insanların umutsuzluğa kapılarak iş aramayı bırakması; ikincisi ise yarı zamanlı çalışan ama tam zamanlı iş arayan ve mevcut işlerinden memnun olmayan kişilerin artması” diyen Karahan, geniş tanımlı işsizliğin yalnızca umutsuz insanlardan veya yarı zamanlı çalışanlardan kaynaklanmadığının altını çizdi.

Karahan, geniş tanımlı işsizlik kavramının, sadece iş arayan farklı işlerde istihdam arayan tam zamanlı çalışanları da içerdiğini ve bu kişilerin %60’ının zaten tam zamanlı çalıştığını vurgulayarak, “Bu durum, salgın sırasında çalışma koşullarının değiştirilmesine yönelik bir talebin bir yansımasıdır” dedi.

Ayrıca, haftada 40 saatten fazla çalışmak isteyenlerin oranının artış gösterdiğini ve yarı zamanlı çalışanlarla sınırlı olmadığını ifade eden Karahan, “Bu durum, farklı işlerde çalışmak isteyenlerin sadece yarı zamanlı olanlar değil, diğerlerini de kapsadığını gösteriyor” şeklinde konuştu.

Geniş Tanımlı İşsizlik Verileri

Geniş tanımlı işsizlik oranlarının resmi işsizlik verilerinden daha yüksek olduğunu belirten Karahan, TÜİK verilerine göre mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranının %8,7 iken geniş tanımlı işsizlik oranının %26,7 olduğunu açıkladı. Bu verilerle işsizlik oranının 12 yılın en düşük seviyesine gerilerken, geniş tanımlı işsizliğin zirve yaptığı görüldü.

2025 yılı verilerine bakıldığında ise, işsizlik oranının ocak ayında %8,4, geniş tanımlı işsizlik oranının ise %28,1 olduğu belirlendi. Şubat ayında ise bu oranlar sırasıyla %8,2 ve %28,4 olarak gerçekleşti. Mart 2025 itibariyle ise işsizlik oranı %7,9 seviyesindeyken geniş tanımlı işsizlik %28,8 olarak kaydedildi.

Related Posts

Tarifelere rağmen Çin’in ihracatı arttı

Çin’in nisan ayında ihracatı yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolara ulaştı. ABD’ye ihracat yüzde 21 düşerken ASEAN’a yüzde 20,8, AB’ye ise yüzde 8,2 yükseldi. Ticaret fazlası 96,1 milyar dolar olurken, iki ülke arasındaki ilk tarife müzakeresi bugün İsviçre’de yapılacak.

SPK’den kripto borsalarına ‘kanıt’ zorunluluğu

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık platformlarının yapması gereken rezerv kanıtı denetimi sürecinde uygulanacak ilke ve esasları açıkladı.

ABD elçisinden kırmızı ineklere ziyaret

Kendini Siyonist olarak ilan edip İsrail’e bağlılığını açıklayan ABD’nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee, Batı Şeria’da işgal altındaki Şilo bölgesini ziyaret etti. İşgal altındaki toprakları ziyaret eden ilk ABD’li elçi olan Huckbabe, istilacı Yahudilerin temsilcileriyle görüşüp “Üçüncü Tapınak”ın inşasına hazırlık olarak görülen 5 kırmızı tüylü ineği inceledi.

İstanbul kira fiyatları raporu: Fiyatların en yüksek ve düşük olduğu ilçeler

İstanbul’da 23 nisan 2025 tarihinde yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından gayrimenkul piyasası hareketlenmeye başladı ve gözler konut piyasasına çevrildi. Yeni açıklanan kira verileri, hem ilçe ilçe farklılıkları hem de deprem riskinin fiyatlara etkisiyle dikkatleri üzerine çekti.

Mobilde rekor gelirde uçuşta

Türk Telekom’dan son 10 yılın en güçlü birinci çeyrek performansı geldi. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik eden bir teknoloji şirketi olarak yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” dedi.

Türkiye’deki 47 yıllık fabrikanın makinelerini hurdacıya sattılar. 255 çalışanı işsiz kalma korkusu sardı

Bilecik’te 47 yıllık Accuride Wheels fabrikası, 400’e yakın makinesini hurda fiyatına sattı. 255 işçinin işsizlik tehdidiyle karşı karşıya olduğu fabrikada, sendika tasfiyeye karşı iş güvencesi talep ediyor. Bilecik’te 1978’den beri otomotiv …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir