Milyonlarca hamilelik incelendi: Diyabet otizm riskini nasıl etkiliyor?

Maternal Diyabet ve Nörogelişimsel Sorunlar Arasındaki İlişki Çalışmaya Eklendi

Lancet Diabetes & Endocrinology dergisinde yayımlanan bu araştırma, annedeki şeker hastalığının anne ve çocuğun sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğini gösteren mevcut bilimsel kanıtlara yeni bir bakış açısı getiriyor.

Bilim insanları, son çalışmalarında, gebelik sırasında Tip 1 veya Tip 2 diyabeti olan ya da hamilelikte gestasyonel diyabet tanısı konulan kadınları maternal diyabet grubu içinde değerlendirdi. Gestasyonel diyabet, daha önce şeker hastalığı bulunmayan bireylerin hamilelik sırasında diyabet belirtileri göstermesini ifade eder.

Hamilelikte Kötü Beslenme Otizm Riskini Artırıyor mu?

Araştırmacılar, global çapta 56 milyon anne ve çocuğu içeren 202 farklı çalışmayı detaylı bir şekilde inceledi.

Annenin yaşı ve beden kitle indeksi gibi diğer potansiyel etkenler göz önüne alındığında bile, hamilelik döneminde diyabeti olan kadınların çocuklarında nörogelişimsel sorun yaşama olasılığının %28 daha yüksek olduğu bulundu.

Bu gruptaki çocuklar için otizm riski %25, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) riski %30 ve zeka geriliği riski ise %32 oranında daha yüksek olarak belirlendi.

Bilim insanlarının dikkatini çeken bir diğer nokta ise, hamilelik öncesinde diyabet tanısı almış annelerin çocuklarında nörogelişimsel sorun gelişme riskinin, gestasyonel diyabeti olan annelerin çocuklarına kıyasla daha yüksek olmasıydı.

Elde edilen sonuçlar, gebelik dönemindeki diyabet ile bu sorunlar arasında doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi olmadığını gösteriyor. Ancak Orta Güney Üniversitesi’nden araştırmanın başyazarı Fangkun Liu, diyabet ve nörogelişimsel bozukluk arasındaki bu ilişkinin bu kadar geniş bir veri setinde bu kadar tutarlı bir şekilde gözlemlenmesinin dikkat çekici olduğunu vurguluyor.

Bu ilişkinin neyin sebep olduğu tam olarak belirlenmemiş olsa da, araştırma ekibi bazı olası mekanizmalar üzerinde duruyor. Tip 1 diyabetin çocuklarda inflamasyonu artırabileceği ve bu durumun otizm ve DEHB riskinin yükselmesiyle bağlantılı olabileceği düşünülüyor. Ayrıca, maternal diyabetin gen ifadesini ve beyin fonksiyonlarını etkileyebileceği de öne sürülen ihtimaller arasında.

Çalışmada yer almayan Dr. Magdalena Janecka da maternal diyabet ve otizm arasındaki ilişkinin bilindiğini ancak bu durumun altında yatan mekanizmaların henüz tam olarak anlaşılamadığını belirtiyor.

Yine de, yeni analizde kardeşlerin incelendiği ve maternal diyabet ile nörogelişimsel sorunlar arasında belirgin bir bağlantı bulunamadığı görülmüştür. Bu durum, bazı genetik faktörlerin riski artırabileceğine işaret etmektedir.

Bilim insanları, gelecekteki annelere hamilelik öncesinde diyabet taraması yapılmasını ve gerekli tedavilerin uygulanmasını önermektedir.

Related Posts

“Daha az zararlı” iddialarına inanmayın ! : Yeşilay’dan elektronik sigara uyarısı

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, “elektronik sigara daha az zararlı” algısının doğru olmadığını belirtti. “Elektronik sigara konusunda ciddi bir algı bozukluğu ortaya çıkarılmaya başlandı. Bunlardan biri ‘Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir’ diye. Asla doğru değil. ‘Sigaradan daha az zararlı’ deniliyor. Bu da doğru değil” açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Şok diyet uyarısı: Hızlı kilo kaybı sağlığınızdan etmesin!

Yaz ayları yaklaşırken hızlı kilo verme isteği artıyor. Ancak uzmanlar, şok diyetlerin bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Uzmanı uyardı: ‘Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat’

Bilimsel dayanağı olmayan ürünlerin hastalara zarar verebileceğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Akosman, “Bazı bitkisel kürler karaciğer enzimlerini etkileyerek ilaçların metabolizmasını değiştirebilir, hatta bazı vakalarda hayati riskler oluşturabilmektedir. Bugüne kadar bitkisel kürlerin kanseri tedavi ettiğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir klinik veri bulunmamaktadır. Bitkisel ürünler yanlış zamanda ve dozda kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle onkoloji hekimiyle iş birliği içinde olunması hayati önem taşır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir