Aromatik bir bitki olan nane, esaslı bir tarihe sahiptir. Hem taze, hem de kuru olarak tüketilebilen nane, ballıbabagiller familyasından geliyor. çoğunlukla yemekleri lezzetlendiren bir baharat olarak kullanılsa da bilhassa yaz aylarında çay olarak da tüketiliyor. Kuru nane çayı neye uygun gelir? Nane çayını kimler kullanamaz? Nane çayının yararları ve ziyanları nelerdir? Nane hangi hastalığa yeterli gelir?
Nane bitkisi, Akdeniz ikliminin görüldüğü çabucak her yerde çarçabuk yetişebiliyor. Sırf evsel kullanım gayesiyle yetiştirilmeyen nane bitkisinin birinci izlerine milattan evvel 1200’lü yıllarda Antik Mısır’da rastlananıyor. Günümüzde endüstriyel bir bitki olarak da varlığını sürdüren nane bitkisi, çayın yanı sıra, cilt hoşluğu üzerinde de olumlu tesirleri olduğu bilinen uçucu yağ üretiminde de kullanılıyor.
NANE ÇAYI NASIL DEMLENİR?
Kurutulmuş nane yapraklarından hazırlanan nane çayı için taze nane yaprakları iki üç kesime bölünerek gölgelik bir alanda iki gün kurutulup kullanılır. Nane çayı ölçüsü, büyük bir bardak suya bir çay kaşığı kurutulmuş nane biçiminde düşünülebilir. Nane yapraklarının tam kuruduğundan emin olunmalıdır. Kurumuş nane yaprakları kaynamış suya atılır.
Nane yaprakları vitaminlerini kaybetmemesi için mutlaka su ile birlikte kaynatılmamalıdır. Demliğe atılan naneler 15-20 dakika demlenmeye bırakılır. Çayın içine limon ve ya bal katılarak tatlandırılabilir.
NANE ÇAYININ YARARLARI NELERDİR?
Nane çayının yararlarını sıralayacak olursak;
*Ağız kokusunu giderir.
*Kuvvetli bir antioksidandır.
*Stresi azaltarak, sakinlik hissi verir.
*Kas ağrılarını hafifletmeye yardımcıdır.
*Soğuk algınlığının tedavisinde tesirlidir.
*Omega 3 yağ asidi tarafından zengindir.
*Düzenli kullanımda mide ekşimesini azaltır.
*Astım, grip, bronşit ve öksürük için faydalıdır.
*Buharını solumak burun tıkanıklığını giderir ve sinüsleri açar.
*Boğaz kuruluğunu giderir ve boğazları rahatlatmaya yardımcıdır.
*İçeriğindeki mentolün spazm çözücü tesiri, sindirim sistemini rahatlatır.
NANE ÇAYININ ZİYANI VAR MI?
Nane çayı, keskin tadı ile hayli tesirli bir çay çeşididir. Ama bilhassa mentole alerjisi olan bireylerde teneffüs zahmeti, kaşıntı, lisanın yahut yüzün şişmesi üzere durumları ortaya çıkarabileceği biliniyor.
Uzmanlar ayrıyeten mide rahatsızlığı çeken bireylerin fazla nane çayı içmelerinin mide rahatsızlıklarına neden olabileceği konusunda uyarıyor. Bilhassa reflü şikayeti olanların nane çayından uzak durması gerektiği söyleniyor.