Parfüm kullanmanın zararı ortaya çıktı

Kimyasal İçerikli Kişisel Bakım Ürünlerinin Hava Kimyasını Nasıl Etkilediği Araştırıldı

Bilim insanlarının “insan oksidasyon alanı” adını verdiği bu görünmez kalkan, çevremizdeki moleküllerle hızla etkileşime girerek uçucu bileşikleri nötralize ediyor.

Ancak araştırmacılar, kişisel bakım ürünlerinin bu alana zarar verdiğini keşfetti. Özellikle, hava kimyasını değiştiren bu etkileşimin cilde veya solunum yollarına zararlı yan etkilere neden olabileceği belirlendi.

Max Planck Enstitüsü’nden atmosfer bilimci Nora Zannoni liderliğindeki ekip, soluduğumuz havayı etkileyen bu kimyasal alanın insan sağlığını doğrudan etkilediğini vurguluyor.

Önceki çalışmalar, ciltteki yağların ozonla tepkimeye girerek koruyucu bir alan oluşturduğunu ortaya koymuştu. Ancak yeni araştırmada, genç yetişkinler üzerinde yapılan deneylerde kişisel bakım ürünlerinin bu yapının değişmesine neden olduğu gözlemlendi.

Farklı maddelerin vücut ısısıyla havaya karıştığını ve çevredeki havaya karşı kimyasal yoğunluğun arttığını belirten çalışma, bu durumun insan oksidasyon alanına zararlı etkileri olduğunu kanıtladı.

Araştırmacılar, losyon ve parfüm gibi ürünlerin kullanımının OH radikali üretimini olumsuz etkilediğini ve sağlık risklerini artırabileceğini belirtiyor.

Hava kimyasını etkileyen bu kimyasal değişimlerin sağlık üzerindeki etkilerini incelemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu vurgulanırken, iç mekan kimyasının daha dikkatli şekilde ele alınması gerektiği ifade ediliyor.

Related Posts

Google Veo 3 yapay zekada çığır açıyor

Yapay zeka destekli video üretiminde büyük bir sıçrama yaşanıyor. Google, San Francisco’daki yıllık geliştirici etkinliği I/O 2025’te tanıttığı Veo 3 ile bu alanda çığır açtı. Daha önce yalnızca görsel içerik üretebilen sistemler, artık senkronize sesli videolar da oluşturabiliyor.

Bursa’da ralli heyecanı

Petrol Ofisi Maxima 2025 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın üçüncü ayağı olan Yeşil Bursa Rallisi, 23-25 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek.

NASA teknolojisiyle akıllı saksılar hayat buluyor

CES 2025’te tanıtılan yenilikçi teknolojilerden biri, evde bitki yetiştirme kavramını kökten değiştiren Plantaform oldu. NASA’nın uzayda bitki yetiştirme araştırmalarından ilham alan bu akıllı saksı, sınırlı alanda, az ışıkla ve minimum çabayla taze …

SoundCloud geri adım attı

SoundCloud, bu yılın başlarında, kullanıcılarının yüklediği ses verilerini yapay zeka (AI) modelleriyle eğitmek için kullanma olasılığını belirten yeni bir düzenleme getirmişti. Bu değişiklik, birçok kullanıcı tarafından şirketin AI geliştirmesi için …

Karting heyecanı İstanbul’da başlıyor

2025 MOTUL Türkiye Karting Şampiyonası’nın 2. ayağı, 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Organizasyon, 10 Mayıs Cumartesi günü antrenman seanslarıyla başlayacak. 11 Mayıs Pazar günü ise saat 10.00’da yarı final, saat 13.00’te ise final yarışları gerçekleştirilecek.

Gemini yapay zeka uygulaması sonunda tablete geldi

Google, sonunda beklenen uygulamayı iPad platformuna çıkardı. Üstelik bir telefon uygulamasının klonu değil, tamamen tablet için tasarlanmış ve optimize edilmiş.