AB liderleri ve Ursula von der Leyen, Trump ile görüştü
Almanya, İtalya, Fransa, Finlandiya ve Ukrayna liderleri ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in ABD Başkanı Donald Trump ile ortak bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği açıklandı.
TÜRKİYE’Yİ ARAMADILAR
Almanya Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, görüşmeye Almanya Başbakanı Friedrich Merz, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in katıldığı belirtildi. Ancak, Türkiye’nin bu görüşmeye davet edilmemesi dikkat çekti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Avrupalı ortakları bilgilendirdiği ve Ukrayna’da ateşkes ve barışın nasıl sağlanabileceğini ele aldıkları açıklandı.
Görüşmede atılacak adımlar, müzakere süreci ve Ukrayna’ya destek konularında taraflar arasındaki uyum vurgulandı. Ayrıca, Avrupalı liderlerin Rusya’ya yaptırımlar yoluyla baskı yapacaklarını duyurdukları belirtildi.
İTALYA VATİKAN’DA BULUŞMAYI ÖNDERDİ
İtalya Başbakanlığı da açıklamasında, taraflar arasında en kısa sürede ateşkes için müzakerelere başlanması ve Ukrayna’da adil ve kalıcı bir barışın sağlanması için çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti. Vatikan’ın Papa’nın barış görüşmelerine ev sahipliği yapma teklifinin olumlu karşılandığı ifade edildi.
GÖRÜŞME YERİ BELİRLENEMEDİ
Volodimir Zelenski, Trump ile yaptıkları görüşmenin ardından hala Vatikan’da netleşmediğini ve Ukrayna’nın Rusya ile doğrudan müzakerelere hazır olduğunu belirtti. Türkiye, Vatikan, İsviçre gibi olası görüşme yerlerinin değerlendirildiğini dile getirdi.