‘Sarı altın’ olarak biliniyor, 50 TL’den satılıyor: Mersinde hasadı başladı!

Mersin’de Malta Eriği Hasadı Başladı: Verim Düşüşü Yaşanıyor

Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden Mersin’de, “sarı altın” olarak bilinen Malta eriği (yenidünya) hasadı açıkta başladı. Ancak zirai don nedeniyle verim yüzde 50 oranında düşerken, meyveler kaliteye göre 50 ile 90 TL arasında satılıyor.

Mersin, Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yer tutuyor. Artan hava sıcaklıklarıyla birlikte, açıkta yetişen çilek, dut, kayısı ve yenidünya gibi ürünlerin hasadı başladı. Özellikle Tarsus ve Erdemli ilçelerinde üretimi yoğun olan yenidünya bahçelerinde meyveler olgunlaşarak sararmaya başladı. Hasat işlemi, özenle gerçekleştirilen toplama ve kaliteye göre ayrım sonrası ürünlerin hale gönderilmesiyle devam ediyor. Bu yıl zirai don nedeniyle yaşanan kayıp, meyve başına yüzde 50 civarında bir verim düşüşüne yol açtı. Kaliteli meyveler 90 TL’ye kadar alıcı bulurken, ikinci kalite olanlar 50 ile 60 TL arasında satılıyor. Yenidünya meyvesi, yurt içinin yanı sıra yurt dışına da ihraç ediliyor.

Mersin’de Yenidünya Üretimi Önemli Ekonomik Kazanç Sağlıyor

Mersin, Türkiye’nin en büyük yeni dünya üretim alanına sahip şehirlerden biri. Ülkede üretilen Malta eriğinin yüzde 72’si, yaklaşık 4 bin 800 dekarlık alanda Mersin’den elde ediliyor. Yenidünya üretimi, üreticilerine ciddi bir ekonomik kazanç sağlıyor. Tarsus ve Erdemli ilçelerinde ise üretim en yoğun şekilde gerçekleşiyor. Hasatta çalışan işçiler sabah erken saatlerde işbaşı yaparken, kalitesine göre ayırdıkları ürünleri paketleyip satışa sunuyor.

Üreticiler, açıkta hasat edilen ürünlerin kilogramını 60 ile 90 TL arasında satarken, örtü altındaki ürünler daha yüksek fiyatlarla alıcı buluyor. Zirai don nedeniyle bu yılki rekolte düşük olsa da, örtü altındaki ürünlerin kaliteli olduğu ve bu ürünlerin fiyatlarının 100 ile 150 TL arasında değiştiği belirtiliyor.

Related Posts

Tatil sezonu öncesi rezervasyon yapacaklar dikkat! Uyarı geldi

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyenleri, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.

Fed finansal istikrara yönelik en büyük riski açıkladı!

ABD Merkez Bankası finansal istikrara yönelik en büyük riski açıkladı. Finansal İstikrar Raporu’nda politika belirsizliklerine ve ABD’nin borcuna da dikkat çekildi.

Polonya Büyükelçisi Lang: Türkiye’nin savunma sanayisi ile işbirliği geliştirilecek

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini takdir ederek, gelecekte bu alanda güçlü bir işbirliği yapılmasını beklediğini belirtti. Lang, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda mükemmel olduğunu ve ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ve gümrük birliği sürecini hızlandırma çabalarına da tam destek verdiklerini söyledi.

Fed uyardı: Ticaret savaşları ve borç krizi ABD finansal sistemini tehdit ediyor

ABD Merkez Bankası’nın Nisan raporunda, ticaret politikalarındaki belirsizlik, artan tarifeler ve ABD’nin borç sürdürülebilirliği finansal istikrar için en büyük riskler arasında gösterildi. Rapora göre, olası bir ticaret savaşı ve politika dalgalanmaları piyasalarda ciddi sonuçlar doğurabilir.

S&P, Türkiye’nin kredi notunu teyit etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir