Sosyal medyada bunu yapan yandı: Yargıtay son noktayı koydu

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, herkese açık sosyal medya hesaplarından rıza dışında alınan fotoğrafları paylaşan sanık hakkında verilen beraat kararını bozdu. Daire, sanığın eylemini “verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” suçu kapsamında değerlendirdi.

Dairenin kararına göre, “men.dakka.dukka” rumuzlu Instagram kullanıcısı, gizli hesap olmayan, herkese açık profillerden elde ettiği fotoğrafları kendi hesabında paylaştı.

Yapılan şikayet üzerine “men.dakka.dukka” rumuzlu kullanıcı hakkında “verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” suçundan dava açıldı.

Yargılamayı yapan yerel mahkeme, sanığa 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi. İstinaf başvurusunu inceleyen Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, fotoğrafların herkese açık hesaplardan alınması nedeniyle eylemin suç oluşturmadığına hükmederek beraat kararı verdi.

Şikayetçilerin itirazı üzerine dosya Yargıtaya taşındı. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 12. Ceza Dairesi, sanığın eyleminin Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 136. maddesinde tanımlanan “verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” suçu kapsamında olduğunu belirterek, istinafın beraat kararını bozdu.

KARARIN GEREKÇESİNDEN

Dairenin kararında, bir kişiye ait her türlü bilginin başkasına verilmesi, yayılması ya da ele geçirilmesinin, TCK’nin 136. maddesi kapsamında suç olarak tanımlandığı vurgulandı.

Herkes tarafından bilinen veya kolaylıkla ulaşılması ve bilinmesi mümkün olan kişisel bilgilerin de yasal anlamda “kişisel veri” olarak kabul edildiği belirtilen kararda, “Kişisel verilerin, üzerinde yazılı olduğu belgenin bulunduğu yerden alınması ya da kaydedilmiş haliyle başka bir nesne üzerine taşınarak sabitlenmesi, böylece istenildiğinde tekrar kullanılabilmesi olanağını sağlayan her türlü faaliyet, kişisel verileri ele geçirme kapsamında değerlendirilebilir.” değerlendirmesi yapıldı.

Dava konusu olayda da şikayetçilerin izni olmadan sanık tarafından yapılan paylaşımların “kişisel verileri ele geçirme” olduğu kaydedilen kararda, “Sanık hakkında zincirleme şekilde verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçundan mahkumiyet kararı verilmesi gerekirken, delillerin takdirinde yanılgıya düşülerek, yazılı şekilde sanığın beraatına karar verilmesi hukuka aykırı bulunmuştur.” ifadelerine yer verildi.

Related Posts

Ferrari’nin yeni sürpriz sahibi

Silivri’de kazaya karışan ve Türkiye gündemine oturan Ferrari, tamir ustası Hakan Yılmaz’dan futbolcu Sercan Türk’e geçti. Yalnızca 5 gün önce alınan otomobilin, geçmişte çok sayıda hasar gördüğü ve 15 milyon TL’lik değerinin yarı fiyatına satıldığı açıklandı.

Körfez Belediye Başkanı Söğüt, Mimar Sinan Mahallesi’nde Altyapı Çalışmalarını İnceledi

Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Mimar Sinan Mahallesi’nde devam eden altyapı çalışmalarını yerinde inceleyerek esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi. Yıl sonuna kadar tamamlanması hedeflenen projelerin bölgeye modern bir kimlik kazandıracağını belirtti.

Rusya, İngiltere’ye yaptırım listesini genişletti

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İngiltere’ye yönelik yaptırım listesini genişleterek bazı İngiliz kuruluşların temsilcilerinin ülkeye girişine yasak getirildiğini bildirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İngiltere’nin uluslararası …

Silivri’de deprem: Kentte hissedildi

Marmara Denizi’nin Silivri açıklarında deprem meydana geldi. AFAD depremin büyüklüğünü 3,2, Kandilli 3,6 olarak duyurdu.

Dikkat çeken ‘AKP’ kulisi… İki isme çağrı: ‘Birileri sustursun şunları!’

AKP kulislerinde ‘Ömer Çelik, Efkan Ala gibi yöneticiler çıkıp, kimse bizim adımıza konuşamaz diye açıklama yapsın’ seslerinin yükseldiği iddia edildi.

Kayıp adam, dört iz köpeği ve 115 kişilik ekiple aranıyor

İskilip ilçesi Sakarya Mahallesi’nde oturan Eldivas Babayiğit, 5 gün önce ekmek almak için evinden çıktı. Babayiğit, akşam saatlerine kadar eve dönmeyince ailesi kayıp başvurusunda bulundu. İhbar üzerine polis, jandarma, AFAD ve zabıta ekipleri …