Terleyen boya binaları serinletiyor!

Yeni Boya Teknolojisi ile Binalar Doğal Yollarla Serinliyor

Dünya genelinde elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 20’si, fan ve klima sistemlerine gidiyor. 2050’ye kadar bu ihtiyacın yüzde 45 artması bekleniyor. Üstelik büyük şehirler, “kentsel ısı adası” etkisiyle çevresine göre daha da sıcak hale geliyor. Bu da, özellikle düşük gelirli bölgelerde ölümcül sonuçlara yol açabilecek yeni çözümler gerektiriyor.

Popsci’in haberine göre uluslararası bir mühendislik ekibi ise yeni bir çözümle karşımıza çıkıyor: Hem yeni binalara hem de mevcut yapılara uygulanabilecek özel bir boya.

Günümüzde kullanılan bazı boyalar, güneş ışığını yansıtarak veya kızılötesi radyasyon yoluyla ısıyı uzaklaştırarak soğutma sağlayabiliyor. Ancak bu tür pasif soğutma sistemleri, çoğunlukla kuru ve güneşli bölgelerde işe yarıyor. Nemli hava ya da bulutlu günlerde etkinlikleri ciddi ölçüde azalıyor. Ayrıca bu soğutma türü, çoğunlukla sadece yatay yüzeylerde işe yarıyor.

Yeni geliştirilen CCP-30 ise bu sınırlamaları aşmayı başarıyor. Çin’deki Nanyang Teknoloji Üniversitesi öncülüğündeki ekip, ilhamını çimentonun sıvı tutma kapasitesiyle, vücudun “terleme” yoluyla serinlemesinden aldı.

Araştırmacılar, kalsiyum silikat hidrat içeren beyaz jel benzeri bir maddeyi nanometrik ölçekte daha gözenekli hale getirdi. Ardından bu özel boyayı küçük model bir eve uygulayıp, geleneksel dış cephe boyası ve piyasadaki ısı yansıtıcı boyayla kaplı diğer iki evle karşılaştırdı. Deney, Singapur’un sıcak ve nemli ortamında tam iki yıl boyunca sürdü.

Sonuçlar etkileyici: CCP-30, güneş ışığının yüzde 92’sini yansıttı, aldığı ısının yüzde 95’ini kızılötesi radyasyonla dağıttı. Gözenekli yapısı sayesinde yağmur suyunun yüzde 30’unu içinde tutarak, bu sıvıyı buharlaştırarak ek bir soğutma sağladı. Üstelik boya suyla doluyken bile ışığı yansıtma kapasitesini kaybetmedi.

İlk testlerde elde edilen sonuçlara göre bu boyayla kaplı binalarda yüzde 30-40 oranında elektrik tasarrufu sağlandı. Araştırmacılar, bu yenilik sayesinde boyanın yaşam döngüsü boyunca karbon etkisinin yüzde 28 daha düşük olabileceğini belirtiyor.

Yoğun ve nemli şehir bölgeleri başta olmak üzere birçok farklı iklimde faydalı olabilecek bu teknoloji, şehir yaşamını daha dayanılır hale getirebilir.

Related Posts

Bu telefonlar 7 yıl boyunca güncelleme alacak!

Samsung bazı modellerinin 7 boyunca güncellenerek destekleneceğini duyurdu.

Klima kullanmadan arabayı serinletmenin yolunu açıkladı: Sosyal medyada izlenme rekoru kırdı

Yaz aylarında otomobilin içi adeta bir fırına dönüşüyor. Aracına binmek isteyenler yoğun sıcakla karşılaştığında ilk işi klimayı açmak oluyor. Ancak sosyal medyada hızla yayılan ve izlenme rekoru kıran bir video, klimasız serinlemenin pratik bir yolunu gösterdi.

Samsung’un üçe katlanabilen telefonun nasıl görüneceği ortaya çıktı

Samsung’un üzerinde çalıştığı üçe katlanabilen akıllı telefonu tanıtımdan önce ortaya çıktı.

Bu üç güne dikkat: Dünya tarihinin en kısa günü yaşanacak

Dünyanın dönüşü beklenmedik bir şekilde hızlandı ve gelecek haftalarda tarihteki en kısa günlerden birinin yaşanması bekleniyor. Londra Üniversitesi’nden astrofizikçi Graham Jones; 9 Temmuz, 22 Temmuz ve 5 Ağustos’a dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bu günlerde dünya, normal süreden 1.30 ila 1.51 milisaniye daha hızlı dönebilir.

Çinli doktorlardan bir ilk: 5 bin km uzaktaki hasta ameliyat edildi

Çinli doktorlar tıp tarihine geçecek bir başarıya imza attı. Pekin’deki iki hasta, 5 bin kilometre uzaktaki Lhasa’dan uydu ve robotik cerrahi teknolojisiyle başarıyla ameliyat edildi. Profesör Rong Liu liderliğindeki ekip, Apstar-6D uydusunu kullanarak karaciğer kanseri ve hemanjiomlu hastaları komplikasyonsuz tedavi etti.

iPhone 17 Pro ve iPhone 17 Air görüntülendi

Apple’ın yeni iPhone 17 modelleri, siyah renk seçeneğiyle geri mi dönüyor? Uzun bir süredir iPhone Pro modellerinde saf siyah rengi görmemiştik, ancak yeni sızıntılar, iPhone 17 Pro ve iPhone 17 Air’in saf siyah renk seçenekleriyle gelebileceğini gösteriyor.