Trump “soykırım” demedi: 1915 olayları için “Büyük felaket” ifadesini kullandı

Amerika Birleşik Devletleri’nden 1915 Olaylarına Yönelik Anma Mesajı Geldi

24 Nisan’da 1915 olaylarının yıldönümü olarak kabul edilen günde, Beyaz Saray’dan beklenen açıklama geldi. ABD Başkanı Donald Trump imzalı anma mesajında “soykırım” ifadesine yer verilmedi.

Trump, dört paragraflık anma metninde, Ermenice’de “büyük felaket” anlamına gelen “Meds Yeghern” ifadesine yer vererek önceki başkanların da kullandığı bu ifadeyi tekrarladı.

ABD Başkanı, açıklamasında 1915 yılında kurulan Amerikan Ermeni ve Suriyeli mültecilere yardım komitesi ile gurur duyduklarını belirterek, “Ermenilere yardım eden veya gönüllü olan binlerce Amerikalıya minnettarız.” dedi.

Fransa’dan da benzer açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medyada yaptığı paylaşımda Ermenistan ile Fransa arasındaki bağın kuvvetli olduğunu vurgulayarak “soykırım” kelimesini kullandı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, yapılan açıklamalara hemen tepki gösterdi. Bakanlık açıklamasında, “1915 olayları hakkında yapılan açıklamaları tamamen reddediyoruz” ifadesini kullandı.

Açıklamada, yapılan açıklamaların tarihi gerçekleri çarpıttığı ve uluslararası hukuka aykırı olduğu belirtildi. Türkiye’nin barış, diyalog, karşılıklı anlayış ve ortak refahı savunduğuna vurgu yapılırken, “Ülkemiz, 1915 olaylarının adil ve bilimsel bir şekilde incelenmesi için arşivlerini açmış ve Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önermiştir.” ifadeleri yer aldı.

“Ermenistan ile başlatılan normalleşme sürecine destek vermeye çağırıyoruz.” denildi.

Related Posts

Akılalmaz ceza indirimi: ‘Geleceği etkilenmesin’

Bursa’daki olay, 31 Ağustos 2023’te Osmangazi’de meydana geldi. Otomobille seyir halinde olan Leyla-Hakkı Koca çifti arasında tartışma çıktı.

Saniye saniye kaydedildi: Skuter otomobile çarptı

Beylikdüzü’nde skuterla ilerleyen bir kişi, aynı anlarda U dönüşünün yasak olduğu yerden dönmeye çalışan otomobile çarptı. Şans eseri yaralanan kimsenin olmadığı kaza güvenlik kamerasına yansıdı.

Samsun’da yangında mahsur kalan kişinin imdadına ekipler yetişti

Samsun’da bir evde çıkan yangında mahsur kalan kişi, kurtarıldı.

Ahmet Davutoğlu’ndan CHP’li belediyelere düzenlenen yeni dalga operasyonlarına tepki: Gelecek nesilleriniz için korkun!

Ahmet Davutoğlu’ndan CHP’li belediyelere düzenlenen yeni dalga operasyonlarına tepki: Gelecek nesilleriniz için korkun!

İspanya ordusundan Akdeniz hamlesi: BAM Furor gemisi konuşlandırıldı

İspanya Silahlı Kuvvetleri, Akdeniz’deki egemenliğini korumak adına yeni bir adım attı. İspanya Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Deniz Operasyon Komutanlığı, Buque de Accion Maritima (BAM) sınıfı Furor gemisini Velez de la Gomera Kayalığı yakınlarına …

CHP İzmir İl Başkanı Aslanoğlu’nun ifadesi ortaya çıktı: ‘Gökçek dedikodu yapıyor!’

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni hedef alan mali soruşturmada, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun ifadesi ortaya çıktı. Soruşturmada, Karşıyaka Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı’nda İZBETON A.Ş. ile kooperatifler arasında imzalanan bazı sözleşmelerde yapılan suçlamalara cevap veren Aslanoğlu, kooperatif konusu üzerine 3 kere yargılandığını ve beraat ettiğini söyledi.