Türkiye’den Suriye’ye doğal gaz ve elektrik desteği: Günlük 6 milyon metreküp gaz gönderilecek

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Türkiye’den Suriye’ye Doğal Gaz ve Elektrik Desteği!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, CNN Türk’te katıldığı programda yaptığı konuşmada, yıllık 2 milyar metreküpe ulaştırılması planlanan doğal gazın, Suriye’de elektrik üretiminde kullanılacağını belirtti.

Suriye tarafında doğal gaz boru hattıyla ilgili altyapı çalışmalarının başladığını, doğal gazın Kilis üzerinden Halep’e gönderileceğini ifade eden Bayraktar, “Günlük 6 milyon metreküplük bu doğal gaz, Halep’teki doğal gaz santralinde elektrik üretmek üzere kullanılacak. Üç ay içerisinde akışa başlamayı hedefliyoruz. Suriye’de çok hızlı bir şekilde yol aldık. Çünkü doğal gaz hattımız Kilis’e kadar Suriye sınırına kadar gelmişti. Oradaki gaz santrallerinin bir anlamda yakıtını biz o şekilde tedarik etmiş olacağız.” diye konuştu.

Bayraktar, doğal gaz yanında elektrik tedarikinde de Suriye’de çalışmaların başladığını anımsattı. Türkiye ile Halep arasındaki yaklaşık 200 megavatlık elektrik tedariki yapıldığını belirten Bayraktar, “Elektrik kapasitesiyle alakalı biz yurt dışı ile olan izin süreçlerini tamamladık. Şu andaki mevcut 200 megavatın üzerine 500 megavat ekleyerek yaklaşık 700-800 megavatlık bir elektrik ihracatına önümüzdeki aylarda inşallah ulaşacağız.” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, Suriye’de hayatın normalleşmesinin Türkiye’nin en önemli öncelikleri arasında bulunduğunu söyledi.

Suriye’nin 13 yıllık savaştan sonra bütün altyapısının hasar gördüğüne işaret eden Bayraktar, “Suriye’nin yeni Enerji Bakanı ilk yurt dışı ziyaretini bize yaptı. İkili görüşmemizde Bakan Bey bana, ’10 bin megavatlık bir güce ihtiyacım var Suriye için ancak şu an 1700 megavat üretebiliyorum’ dedi. Bugün Suriye’nin neresine giderseniz gidin, her yerde herkesin kapısının önünde jeneratör var. Bir anlamda mobil şekilde elektrik üretmeye çalışılıyor. Dolayısıyla bu anlamda bizim yapacağımız katkı önemli. Bizim enerji ihracatımız önemli ama onun ötesinde Suriye’nin kendi kaynakları, petrol kaynakları, gaz kaynakları, maden kaynaklarının hızlı bir şekilde Suriye’nin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ekonomiye kazandırılması lazım.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Related Posts

Gençlere sunulan istihdam destekleri tek çatı altında toplandı

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), gençlerin iş gücü piyasasına geçişlerini kolaylaştırmak amacıyla istihdam teşviklerini İŞKUR Gençlik platformunda topladı.

Faiz ve enflasyon sıralaması belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada? İşte gelişen ülkelerin faiz ve enflasyon listesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz verilerini açıkladı. Politika faizi haziran ayında da beklentiler doğrultusunda yüzde 46 seviyesinde sabit tutuldu. Gelişen oranlardaki faiz ve enflasyon oranları karşılaştırması ise Türkiye ekonomisinin durumunu ortaya koydu

Türkiye’nin makine ihracatı 11,5 milyar dolar oldu

Türkiye’nin makine ihracatı, yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 azalarak 11,5 milyar dolar oldu.

ATM kullanan herkesi ilgilendiriyor: Bu tuşa basmadan işleme başlamayın

Son zamanlarda ATM dolandırıcılıkları, sık sık karşılaşılan ve kullanıcıların maddi kayıplar yaşamasına neden olan bir sorun haline geldi. Farklı yöntemler deneyen dolandırıcılar, kart bilgilerini çalıyor. Bu tür dolandırıcılık olaylarıyla karşı karşıya kalmamak için uzmanlar ATM’ye kartı sokmadan önce İptal tuşuna basmanın olası dolandırıcılık durumlarının önüne geçebileceğini vurguluyor.

Akaryakıt fiyatlarına peş peşe zam: Motorin ve benzinde fiyatlar gece yarısı değişti

Akaryakıt fiyatlarına gece yarısı itibarıyla zam geldi. Benzin litre fiyatına 1 lira 55 kuruş, motorin litre fiyatına ise 1 lira 88 kuruş zam yapıldı. Zam sonrası bazı şehirlerde motorin 53 TL’yi, benzin ise 52 TL’yi geçti. İşte il il güncel akaryakıt fiyatları…

Son dakika: ABD Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed) haziran toplantısında politika faizini yüzde 4.50 seviyesinde sabit tuttu.