Uzmanı uyardı: Ayaktaki nasırlar diyabetin habercisi olabilir

Diyabetik Ayak Hastalığı ve Önemi

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, diyabetin vücuttaki birçok organı etkileyen ve ciddi komplikasyonlara sebep olabilen bir hastalık olduğunu belirtti. Bu komplikasyonların en başında diyabetik ayak hastalığının geldiğine dikkat çekti. Diyabetik ayak, sinir ve damar harabiyetleri sonucu oluşan ve tedavi edilmediğinde bacak amputasyonu ile sonuçlanabilen bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Doç. Dr. Diktaş, bu hastalığın önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu ancak erken müdahale edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

Diyabetik Ayak ve Amputasyon Riski

Doç. Dr. Diktaş, diyabetik ayak hastalığının tedavi edilmediğinde bacak amputasyonuna kadar ilerleyebileceğini ifade etti. Bu sebeple diyabetik ayak hastalarının tedavi sürecinin dikkatlice ve uzman kişiler tarafından yönetilmesi gerektiğini belirtti. İyileşme sürecinde yaranın tedavi edilmesi ve gerektiğinde plastik cerrahi müdahalelerle doku kapatılması gerektiğine değindi. Flep ameliyatları ile doku kapatılması ve ayakkabı seçimi gibi konuların tedavi sürecinde önemli bir rol oynadığını ekledi.

Ayak Bakımının Önemi

Diyabetin etkisiyle ayaklarda, damarlarda ve sinirlerde bozulmalar meydana geldiğini söyleyen Doç. Dr. Diktaş, bu durumun belirli bölgelerde basınç artışına ve buna bağlı yaralara yol açabileceğini aktardı. Oluşabilecek yaraların enfeksiyon riski taşıdığını ve ciddi komplikasyonlara sebep olabileceğini belirtti. Diyabetli hastaların ayaklarını düzenli olarak kontrol ettirmeleri gerektiğini vurguladı.

Diyabetik Ayak ve Enfeksiyon Tedavisi

Enfeksiyon riskinin diyabetik ayak hastalığında ilerleyen evrelerde arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, ayakta gelişen enfeksiyon durumunda antibiyotik tedavisine başlanması gerektiğini ve bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebileceğini belirtti. Enfeksiyonun kontrol altına alınmasının ve yaranın iyileşme sürecinin başlatılmasının ardından düzenli ayak bakımının önemine değindi. Diyabetik ayak hastalığının erken teşhis ve tedavi edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Yeterince dinlenemiyorsanız bu 3 yöntem sizi kısa sürede toparlayabilir

Günümüzün yoğun temposunda birçok kişi, yeterince uyusa bile kendini dinlenmiş hissetmiyor. Sürekli yorgunluk, düşük enerji ve odaklanma problemleri hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebiliyor. Uzmanlara göre, doğru yöntemlerle vücudu ve zihni kısa sürede toparlamak mümkün.

Deprem sonrası psikolojik dayanıklılık hayati önem taşıyor

Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından, Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel, afetlere karşı psikolojik hazırlığın önemine dikkat çekti. Özellikle çocuklar ve kaygı düzeyi yüksek bireyler için doğru bilgilendirmenin ve destek yöntemlerinin kritik olduğunu vurguladı.

Kalp krizi ve felç riskinin azaltıyor! ‘Haftada en az bir porsiyon yenmeli’

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Deprem geçti ama korkusu kaldıysa bu uyarıya kulak verin

Klinik Psikolog Sermin Bozbağ, İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yoğun kaygı yaşayan bireyleri uyardı. Psk. Bozbağ, “Deprem korkusu normaldir, ancak etkisi uzun sürüyorsa profesyonel destek alınmalı” dedi.

12 Mayıs’a kadar onarım çalışmaları yapılacak: Kara yollarında son durum!

Kara yollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gidilmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması gerekiyor.

Dışkınızda gördüğünüz bu işaret doktorları endişelendiriyor!

Dışkınızın görünümü, sindirim sağlığınız hakkında hayati bilgiler verebilir. Ancak çoğu zaman göz ardı edilen veya konuşulmaktan kaçınılan bu durum, bazı ciddi sağlık sorunlarının erken belirtilerini ortaya koyabilir. Gastroenterologlar, özellikle dışkıda kan, renk veya şekil değişiklikleri gibi belirtilerin ciddiyetle değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.